Cégvilág

Lopjuk el saját személyi adatainkat!

Todd Feinman informatikai szakember több mint egy évtizede töri fel a Fortune 100 listáján szereplő cégek vezetőinek számítógépeit, hogy ellopja személyes adataikat. Mindezt nem haszonszerzésből, hanem megbízásból teszi.

Feinmant, a PricewaterhouseCoopers volt vezetőjét azért fizetik, hogy személyes adatokat szerezzen meg és az esetek 80 százalékában ez sikerül is neki. Mindegy melyik számítógépet törtük fel, hatalmas mennyiségű adatra bukkantunk, még a vezérigazgatók esetében is – mondta a CNN-nek 35 éves szakértő, aki jelszókat, bankszámla adatokat, társadalombiztosítási- és hitelkártya számokat másol le a biztonsági kockázatok felderítése érdekében.

Csak a múlt évben 10 millió amerikai személyi adatait szerezték meg a hackerek, az IDC Research adatai szerint az általuk okozott kár jövőre eléri az 1,6 milliárd dollárt. Feinman ezért hozta létre az Identity Finder nevű szoftvert, amelynek célja, hogy felkutassa a rendszerek gyengeségeit és kiválogassa az eltulajdonítható személyes adatokat.

Ehhez hasonló alkalmazást azóta a Symantec és a McAfee is fejlesztett, de az Identity Finder titka az egyszerűség. Egy egyéni felhasználó PC-nként 20 dollárért telepítheti a programot (a céges változatok némelyikének ára akár a fél millió dollárt is elérheti). A válság persze Feinman cégére is lecsapott, de az informatikus megnyerte az árháborút és így 45 egyetemmel kötött szerződést a rendszerek védelmére. Cégének árbevétel több mint 100 százalékos növekedéssel idén eléri a 7,5 millió dollárt.

Identity Finder személyes adat McAfee Symantec feltör hacker PC
Kapcsolódó cikkek