Cégvilág

Majtényi „Nincs szükség kalandortaktikára”

Nem elégedett az országos rádiófrekvenciákra kiírt két pályázat eddigi menetével Majtényi László. Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke az eddig született döntéseket rossznak és következetlennek tartja. A szakember lapunknak adott interjújában úgy vélte: minden erőfeszítése ellenére sem sikerült a politikát távol tartania a testület munkájától.

Szak- vagy pártpolitikai alapon születnek a döntések? Mintha ez a kérdés látszana körvonalazódni – hazánkban oly sok egyéb területhez hasonlóan – a rádiófrekvencia-pályázatok kapcsán is.

– Amikor engem a köztársasági elnök és a miniszterelnök közös javaslatára a parlament megválasztott, úgy foglaltam össze a programomat, hogy az ORTT-t távol szeretném tartani a pártpolitikától, és közelebb szeretném vinni a közpolitikához. Sok mindent elértem az elmúlt másfél évben, komoly sikerekről lehetne beszámolni, viszont abban az alapkérdésben, hogy távol tudtam-e tartani a médiahatóságot a pártpolitikától, nem látszik teljesen sikeresnek az elmúlt időszak.

Az ORTT életében időről-időre születnek olyan döntések, amelyek megkérdőjelezhetők. A testület még meglévő hitelességét nem ássa alá a mostani frekvenciapályáztatási folyamat?

– Másfél évig nagyon sokat dolgoztam az ORTT hiteléért. Azt gondolom, az elmúlt időszakban voltak jó döntések, de az igaz, hogy építeni nehéz, rombolni sokkal könnyebb.

Hogyan lehetséges az, hogy napról napra egymásnak ellentmondó híreszteléseket hallani? Egyáltalán, mi történik most?

– Adott egy pályázati kiírás, amely egyértelműen rendelkezik arról, mikor kell kizárni egy pályázót. Például ha megvalósíthatatlan üzleti tervet nyújt be. A testület ennek ellenére csak egy ilyen pályázót zárt ki, a Zene Rádiót. A helyes döntés az lenne, ha a Zene Rádió mellett a testület más pályázót is kizárna, amelyik hasonlóan megvalósíthatatlan üzleti tervet nyújtott be. Azt gondolom, mindez súlyosan méltánytalan, a Zene Rádió ily módon történő kizárása önkényes volt.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Majtényi László politikai mutyik frekvenciapályázat ORTT
Kapcsolódó cikkek