Cégvilág

Megapénzek: Kaszinóhegyek, hotelhalmok, golftornyok

Úgy fest, hogy a magyar-osztrák-szlovák hármas határövezet jobban vonzza az eurómilliárdokat, mint a légypapír a szemteleneket. Ha ez ember négy öt év múlva sétál egyet a környéken, - a beharangozott tervek szerint - lépten-nyomon töméntelen kaszinóba, számtalan hotelbe, végeláthatatlan golfpályákba, konferenciaközpontokba, üzletházakba, tavakba és műfolyókba botlik majd.

Egyszerre több cég is szeretne nagy üzletet csinálni ott, de egyelőre csak kettő projekt nevezhető megvalósuláshoz közelinek. Mindkettő magyar vonatkozású, ám csak az egyik hoz közvetlen adóbevételt a magyar államnak és teremt több ezer munkahelyet. A másik közvetve segít fellendíteni a kistérség idegenforgalmát - felhelyezve a térképre a Pozsony-Bécs-Győr háromszöget.

Öt és másfél. Ez a két kulcs szám a pozsonyi és a bezenyei megaberuházásnál. Milliárd euróban. Előbbit a Hard Rock cégcsoport, valamint Alfred Supersberger osztrák üzletember jegyzi, utóbbit a TriGranit és a Harrah''s Entertainment, a világ legnagyobb szórakoztatóközpont-üzemeltető vállalkozása.

Mindketten arra építenek, hogy az egy órányi repülőúttal határolt vonzáskörzetben csaknem 30 millióan élnek, a fizetőképes kereslet az átlagos vagy annál nagyobb, illetbe a repülős beutazó látogatók örömmel jönnek Európa távolabbi körzeteiből is, mert nem kell elmenniük Las Vegas-ig, ha Las Vegas-érzésre vágynak. 

Bezenyén az első ütemben 316 hotelszoba, fürdő, vendéglátóhelyek és a kaszinó első tömbje készül el. Tíz év alatt alakul ki a végleges kapacitás, amikor már több mint 1200 szállodai szoba, 6000 játékgép, 400 asztali játék, 20 asztalos pókerszoba, fürdők, bevásárlóközpont, golfpálya várja a vendégeket. Az építés alatt tízezer munkahely létesül, ebből több mint hétezer a 20+10 évre szóló üzemeltetésre is megmarad. A beruházók autószalont, gyógyfürdőt, üzleti negyedet is megvalósítanak. A befektetést részben a Credit Suisse amerikai részlegének hiteléből fedezik.

A jelek szerint nem nagyon akart lemaradni a földrajzilag talán még kedvezőbb helyet (a pozsonyi repülőtér szomszédságát) találó TriGranit. A magyar többségű vállalat 1,2 millió négyzetmétert épít öt év alatt és azt mondja, hogy ez lesz az igazi európai Las Vegas. A közel 30 hektáros terület Pozsony déli kivezető szakaszán helyezkedik el, közrefogva a Bécs, Budapest és Prága felé vezető autópályákat. Ezt a területet jogosan nevezhetjük Európa szívének. Négy nemzetközi repülőtér található 220 kilométeren belül, ahonnan évente több mint 40 millió utas repül úti célja felé, nem beszélve az autópályán, illetve vonaton áthaladó turizmusról - érvelt a cég közleményében.

A projekt több fejlesztési fázisban valósul meg. Az első ütemben épül meg a kereskedelmi központ, az élményfürdő és szabadidőközpont a kalandparkkal, három szálloda és egy kaszinó. A későbbi ütemekben valósul meg a konferenciaközpont, a golfpályák, további kaszinók, és a luxus villákkal bővített lakópark. Összesen 10 ezer ember jut munkához.

Továbbra is nagy a csend viszont egy másik nagyszabású projekt, a Sopron mellé tervezett Golden Lake komplexum ügyében. Ott is idegenforgalmi, kulturális és üzleti központot terveznek az amerikai és izraeli befektetők. A kaszinó mellett ötcsillagos wellness-szálloda, bevásárló- és konferencia-központ is épülne. A második ütemben alakítanák ki egyebek között a kilenclyukú golfpályát. Feltételezhető, hogy a sukorói botrány kapcsán most a beruházók kicsit visszavonulnak és később lépnek elő. Független szakértők szerint akár három ilyen központot is elbír a határövezet, de ehhez mindháromnál teljesen ki kell építeni az infrastruktúrát és alapos marketing munkát kell végezni a projektek bevezetése idején.

A kaszinók működtetése Magyarországon állami monopólium. Magánbefektetők csak abban az esetben szállhatnak be legálisan e bizniszbe, ha koncessziót vásárolnak, de azt is csak akkor tehetik meg, ha a pénzügyminiszter erre pályázatot ír ki. A törvény szerint az első kategóriás kaszinókra legfeljebb 20 évre vásárolható koncesszió, amely – újabb pályázat kiírása nélkül – egyszer, maximum 10 évre meghosszabbítható. Koncessziós díjként évente minimum 600 millió forintot kell a központi költségvetésbe befizetni. MN

Kaszinóberuházások Magyarországon
(milliárd euró)

Projekt Érték Beruházó Hely Várható átadás
Eurovegas  5 Eurovegas Hungary Zrt. I. ütem Bezenye 2012-től
Álomsziget  1,3 Álomsziget 2004 Ingatlanfejlesztő Kft. Budapest 2012-től
King’s City* 1,1 King City Management Kft. Sukoró 2011–12-től
Golden Lake* 1,7 Polar Investments Sopron n.a.

*kérdéses

A sukorói botrányokról, befektetésről itt olvashat

TriGranit Harrah's Entertainment Hard Rock cégcsoport kaszinóépítés magyarországon magyar-osztrák-szlovák hármas határövezet
Kapcsolódó cikkek