Cégvilág

Nem szabad beoltani a terhes nőket H1N1 ellen - állítják infektológusok

Az Infektológiai Szakmai Kollégium szerint nem szabad beoltani a kisgyerekeket és várandós nőket az új influenza elleni vakcinával, a testület azt javasolja, hogy az állapotos nőket inkább vírusellenes szerekkel kezeljék. A szaktárca nem tud a szakmai kollégium állásfoglalásáról. Mára összehívták a pandémiás bizottságot.

Nem alkalmas a kisgyermekek és a terhes nők oltására az új influenza elleni oltóanyag az Infektológiai Szakmai Kollégium szerint - számolt be a tv2 Tények vasárnap este. A kollégium szerint a terhes nőket inkább vírusellenes szerekkel kellene kezelni, amelyből azonban a kollégium szerint kevés van - hangzott el a műsorban. A szakmai szervezet szerint a felnőtteket kell oltani, de a 3-5 éves alatti gyermekeket és a terhes nőket nem.

Az egészségügy és a nemzetgazdaság
Világgazdaság XIX. egészségügyi konferencia
2009. október 29.

Az Egészségügyi Minisztérium a távirati irodával azt közölte, a minisztérium nem kapta meg a kollégium erről szóló állásfoglalását. Hozzátették: Falus Ferenc országos tiszti főorvos mára összehívta a pandémiás bizottságot, ahol többi között szó lesz a terhes nők oltásáról is. A szakmai szervezet állásfoglalása ellentétben áll az ÁNTSZ és az Egészségügyi Minisztérium javaslataival.

Az ÁNTSZ holnapján található tájékoztató szerint a terhes nők fokozott kockázatnak lehetnek kitéve a H1N1 szövődményeit tekintve, és gyakrabban kerülnek kórházba a betegség miatt, mint mások. Közvetlen hatása a magzatra nincs, de a betegség egyik tünete, a magas láz rendellenességet vagy koraszülést okozhat. Az ÁNTSZ az influenza elleni védőoltást a várandós nőknek is ajánlja. Falus Ferenc országos tiszti főorvos október elején azt nyilatkozta, az ajánlások szerint a terhes nőket elsőként kellene beoltani az új típusú influenza ellen. A várandós nők az Egyesült Államokban és az tagállamaiban is az elsőként oltandók között vannak - mondta, de hozzátette: minden esetben egyedi mérlegelésre van szükség, más az elbírálás egy olyan terhesnél, akinek valamilyen alapbetegsége van, egy olyannál, akinek a környezetében betegek vannak, és egy olyannál is, aki teljesen egészséges - tette hozzá.

Székely Tamás egészségügyi miniszter is hasonlóan nyilatkozott egy rendkívüli sajtótájékoztatón, amelyet azért hívtak össze, hogy az oltással kapcsolatos félreértéseket tisztázzák. A miniszter az Amerikai Járványügyi Központra (CBC) hivatkozva állította, hogy a vakcina terheseknek is adható.  

vakcina H1N1 oltás terhes nők
Kapcsolódó cikkek