Cégvilág

Szárnyal az amerikai fegyverpiac

Tőzsdére lép a fegyvergyártó Freedom Group. A cég - többek között a Remington, Bushmaster, Parker and Nesika márkanevek tulajdonosa - mely az összes főbb termékének piacán vezető szerepet tölt be az Egyesült Államokban, 200 millió dollár értékben dob piacra részvényeket.

A csoport tulajdonosa, a Cerberus Capital Management számára ez némileg ellensúlyozhatja a jelentős veszteséget, ami a Chryslerben, illetve a GMAC-ben - a General Motors pénzügyi szolgáltatások nyújtó ágazata - való okozott. A vállalat az utóbbi időben legalább hét fegyvergyártó céget vásárolt fel, és ezeket Freedom Group néven egyesítette. Így létrehozott csoport az év első felében 427 millió dolláros bevételre tett szert, több mint 32 millió dolláros nyereséget hozva a vállalatnak.

Eközben a fegyverpiacon az amerikai kiskereskedelem pangásával szemben folyamatos növekedés tapasztalható. A lőfegyverek és lőszerek keresletének jelentős élénkülése több tényezőnek is köszönhető, de legfőképpen a fegyvertulajdonosok politikai helyzet miatti aggodalma.

A robbanásszerű növekedésből a Freedom Group jelentős haszonra tett szert. A csoport legnagyobb egysége, a Remington nemrég 300 millió dollár értékű még teljesítetlen megrendelésről számolt be, míg ez tavaly mindössze 113 millióra rúgott. – írja a Wall Street journal.

Barack Obama elnök megválasztása óta a lőfegyverek iránti igény jelentősen megugrott a tengerentúlon, mivel sokan tartanak a fegyvertartásra vonatkozó szigorításoktól, illetve adótól. Ezen felül az amerikai hadsereg is növelte vásárlásait, így a kormánnyal kötött szerződések is tetemes bevételt jelenthetnek a gyártók számára.

Az országos trendhez igazodva Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó már aláírt egy, a lőszerek vásárlására vonatkozó szigorító intézkedést. Az új törvény 2011 február elsején lép érvénybe. Ezután a boltok már csak olyan helyen tárolhatják a lőszereket, ahol a vásárlók nem férnek hozzá. Minden üzletnek regisztrálnia kell az eladásokat, így nyomon követhetővé válik, ki, mikor és milyen mennyiségben vásárolt lőszert. A rendelet ezenfelül megszűnteti az internetes rendelést, kivéve, ha a szállítás egy megfelelő fegyverboltba történik.

A fegyvertartás szigorítását szorgalmazó szervezetek üdvözlik az új irányvonalat, amit Kalifornia állam mutat, mivel szerintük az amerikai alkotmány második kiegészítésének szabad fegyvertartásra vonatkozó része nem védi a lőszerek ellenőrzés nélküli árusítását. Ezzel szemben az intézkedés heves tiltakozást váltott ki a szabad fegyvertartás élharcosainak számító szervezetek, mint a National Rifle Associaton (NRA) és a National Shooting Sports Foundation (NSSA) részéről. Az NSSA becslése szerint ez 3 millió dolláros kiesést jelent Kaliforniának évente, emellett 600 000 dolláros többlet költség okoz majd a regisztrációs rendszer fenntartása. A két oldal nézetei közötti különbséget az is jól mutatja, hogy míg az NRA bíróságon kívánja megtámadni a rendeletet, a szigorítást támogató oldal a jogszabály egész országra való kiterjesztését várja.

Addig azonban, míg az Obama kormány meghozza a várt szigorítási rendeletet, az amerikai fegyverpiacon folyamatos keresletnövekedésre lehet számítani, mivel a legtöbben még a rendelet megszületése előtt szeretnék lebonyolítani vásárlásaikat.

Obama tőzde Cerberus Capital Management fegyverpiac freedom group fegyver
Kapcsolódó cikkek