Cégvilág

Több gyógyszergyártó óriásnál razziázott az EU

Az Európai Bizottság versenyfelügyeletért felelős illetékesei a Novartis, a Sanofi-Aventis és a Teva irodáiban jelentek meg meglepetésszerűen. A Bizottság a generikus gyógyszergyártókat akadályozó tevékenység miatt lép fel a cégek ellen.

Neelie Kroes, az EU versenyfelügyeleti biztosa korábban már kijelentette: nem habozik majd, ha fel kell lépni az olcsóbb, generikus készítményeket forgalmazó cégeket akadályozó gyártók ellen. Az Európai Bizottság adatai szerint 2000 és 2007 között a generikus szerek bevezetésének készleltetése 20 százalékkal növelte az európai polgárok gyógyszerköltségeit – tudósít a Reuters.

Jonathann Todd, az EU szóvivője megerősítette, hogy az ellenőrzési akciók október hatodikán megkezdődtek. A Sanofi-Aventis elismerte, hogy az EU képviselői razziát tartottak irodáiban, a cég együttműködik a felügyelőkkel. A Novartis annyit közölt: az illetékesek felkeresték generikus részlegét, a Sandozt, de nem közölte, milyen jellegű vizsgálatról van szó. A Teva elmondta: egy tágabb versenyfelügyeleti nyomozás keretében került sor a vizsgálatra párizsi központjában.

A felügyeleti eljárás utat nyithat az egyéni vállalatok elleni eljárásokhoz és magas bírságok várhatóak.

Teva Sanofi-Aventis Sandoz Novartis
Kapcsolódó cikkek