Cégvilág

Beperelheti az orosz bank a General Motorst

Oroszország legnagyobb takarékbankja, a Szberbank valószínűleg pert indít a General Motors ellen, mert a korábban kötött szerződések ellenére nem volt hajlandó eladni az Opelt.

Ezt German Gref, a Szberbank elnök-vezérigazgatója közölte Szentpéterváron. "Hajlandóak vagyunk az álláspontunkat a bíróság előtt is megvédeni. Jogászaink jelenleg minden lehetőséget tanulmányoznak" - szögezte le a cégvezető a RIA Novosztyi jelentése szerint. Hozzátette azonban, hogy szerinte még mindig van lehetőség a GM-mel való kiegyezésre, mielőtt a birósághoz fordulnának.

Az amerikai konszern november harmadikán több hónapnyi bizonytalanságot követően döntött úgy, hogy az előzetes hírekkel ellentétben nem adja el az Opelt. Szeptember tizedikén a GM közlése alapján bizonyosnak látszott, hogy a Magna-Szberbank-GAZ vállalatcsoport veheti át az Opel irányítását. Az akkori tervek szerint a három cég a német autógyár 55 százalékos tulajdonrészét szerezte volna meg.

A General Motors a tervek szerint 3 milliárd eurós költséggel alakítja át az Opelt, az átszervezés része a mai közlés szerint egy tízezer fős leépítés. Egyelőre nem tudni, mely gyárakat milyen módon érint az amerikai anyavállalat döntése, de a német szakszervezetek attól tartanak, hogy a négy ottani gyár közül négyet bezárhatnak.

A General Motors már közölte: kész visszafizetni azt az 1,5 milliárd eurós, úgynevezett áthidaló hitelt, amelyet a német kormány, illetve a németországi Opel-üzemeket működtető tartományok közösen biztosítottak az Opel talpon maradásához.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek