Cégvilág

Jöhetnek a TRAXX-ok!

A közlekedési miniszter jóváhagyta a TRAXX mozdonyok finanszírozási szerződésének aláírását.

A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter – mint a MÁV Zrt. tulajdonosi jogainak gyakorlója – egyszemélyes tulajdonosi határozatában jóváhagyta, hogy a MÁV Zrt. a MÁV-Trakció Zrt.-vel eredményt hirdessen azon a tárgyalásos közbeszerzési eljáráson, amelynek tárgya 25 korszerű, kétáram-rendszerű villamos mozdony beszerzésének finanszírozása volt. A határozatban a miniszter hozzájárult ahhoz is, hogy a MÁV Zrt. a MÁV-Trakciónak engedélyezze a szerződéskötést a finanszírozási tenderen sikerrel szerepelt bankokkal, tudatta lapunkkal közleményében a Trakció. A döntés nyomán rövidesen alírhatja a szerződést a Trakció Zrt. és a két tendernyertes pénzintézet, az Európai Beruházási Bank és KfW Bank.

2009. november 5-én a MÁV Zrt. igazgatósága jóváhagyta a beszerzés finanszírozását, mely szerint a mozdonyok vételárának, 21,5 milliárd forintnak 48 százalékát az EIB, 52 százalékát a KfW Bank biztosítja. A futamideje 15 év, a hitel fedezete a megvásárolni szándékozott mozdonyok lesznek. A kétszakaszos tárgyalásos közbeszerzési eljárás eredményeként érkező járművek beszerzését a jelenlegi mozdonypark műszaki állapota és a változó piaci igények indokolták. A beszerzés az elöregedett mozdonypark lecserélését, a gépek rendelkezésre állási megbízhatóságának javítását célozza.

A korszerű mozdonyok főként a jelenleg használt V43-as mozdonyok egy részét fogják kiváltani. A beszerzés eredményeként jelentősen mérséklődnek a V43-as mozdonytípus működtetésével és üzemben tartásával összefüggő költségek. Az új TRAXX mozdonyok a V43-asoknál nagyobb teljesítményre képesek, ami jobb kihasználtságot eredményez. A TRAXX-ok a tervek szerint elsősorban a belföldi minőségi távolsági és nemzetközi (határon túli) vontatási feladatok ellátása tekintetében növelik majd jelentősen a szolgáltatási színvonalat, mind a személyszállítás, mind az árufuvarozás tekintetében. Az új mozdonyok hatékonyabbá és gyorsabbá teszik a szolgáltatást, hiszen a határátmeneteken lehetővé teszik a vontatás mozdonyváltás nélküli ellátását.

MÁV-Trakció mozdony TRAXX V43-as MÁV
Kapcsolódó cikkek