Cégvilág

Kiépülőben a jobboldali médiabirodalom

Minden igényt lefedő jobboldali médiabirodalom született meg az utóbbi években. A visszafogott Heti Válasz című hetilaptól egészen a jobboldal szélére telepedő Magyar Hírlapig több médium is van a Fideszhez köthető üzletemberek tulajdonában.

Sajtóértesülések szerint országos lefedettségű rádióadóval vághat neki a jobboldal a kampányidőszaknak. Az Országos Rádió- és Televízió Testület (ORTT) múlt heti döntése értelmében ugyanis frekvenciához jutott az Advenio Zrt. Épp ezen pályázat miatt mondott le a múlt hét végén Majtényi László ORTT-elnök is. Úgy vélte ugyanis – ahogy mellette számos más politikus –, hogy a két nagy párt megegyezett arról, kik nyerik el a sugárzási jogokat. A döntés ellen többen panasszal is éltek, ám egyelőre úgy látszik, hogy november közepétől a Danubius­ helyén a Klassz Rádió szól majd. Ennek stílusáról egyelőre keveset tudni - írta hétfői számában a Népszava.

Többek szerint politikai, beszélgetős lesz, míg mások úgy vélik, a Klassz zenés rádió lesz. Utóbbi feltételezést erősítheti, hogy az Advenio Zrt. Fellegi Tamás nagyvállalkozóhoz köthető. Fellegi ugyanis a tulajdonosa az Infocenter.hu Zrt.-nek. Ennek a cégnek a birtokában van a 2008-ban kétszázmilliós veszteséget termelő – politikai profilú – Lánchíd Rádió. Egy jól üzemelő zenés rádió bevételeiből ezeket a veszteségeket fedezni lehetne. Érdemes megjegyezni azt is, hogy ugyanígy az Infocenter.hu Zrt.-hez köthető a Heti Válasz.

A hetilapot kiadó Heti Válasz Zrt.-t augusztus végén vásárolta fel az Infocenter cégcsoport. A hetilap egyébként – ellentétben a rádióval – nyereségesen működik, habár hatalmas profitot nem termel. A Heti Válasznál eközben gondolnak a jövőre is: 2007 óta üzemeltetik 144 órás újságíróképzésüket. Ez, mint bemutatkozójukban írják: „a kommunikáció elméleti és gyakorlati kérdéseivel foglalkozik. A nagy sikerre való tekintettel a képzést 2009 novemberétől új, harmadik évfolyam indításával folytatjuk”.

rádiófrekvenciák Majtényi László média Danubius Fidesz Sláger ORTT
Kapcsolódó cikkek