Cégvilág

Kinek áll útjában az EMFESZ vezér? Újabb részlet a botrányról

Dmitro Firtas ukrán üzletember állhat amögött, hogy a napokban házkutatássá és őrizetbe vétellé fajult a viszály egyik cége, a Mabofi Holdings és annak volt érdekeltsége, a magyarországi EMFESZ Kft. között.

A két társaság közötti perek egyik oka az a mód, ahogyan a legnagyobb hazai versenypiaci gázkereskedő április 26-án a ciprusi offshore cég ellenőrzése alól átkerült egy másik offshore társaság, a svájci RosGas AG-é alá.

Ám a hadakozás már hónapok óta tart, ezalatt az EMFESZ számos pert megnyert első fokon, és sokak szerint a szocialisták támogatását is élvezi. Mi változhatott meg, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) november 12-én megjelent a cégnél, majd őrizetbe vette az azóta kiengedett Góczi István ügyvezető igazgatót?

„Firtas, aki egyébként 50 milliárd forinttal tartozik az EMFESZ-nek, nemrég személyesen jelentett fel a NNI-nél” – adta meg a magyarázatot lapunknak Góczi István. „Mivel polgári peres ügyeinkben alulmaradni látszik, a polgári perek tárgyait igyekszik bűnügynek feltüntetni.”

A Mabofi–EMFESZ (vagy Firtas–Góczi) kapcsolat megromlása arra az orosz–ukrán gázmegállapodásra vezethető viszsza, amely miatt ez év január 1-jétől egy másik Firtas-érdekeltség, a RosUkrEnergo (RUE) nem szállíthatott gázt az EMFESZ-nek.

A gáz viszont továbbra is beérkezett az országba, és azt az EMFESZ át is vette, de szerződés híján nem volt kinek fizetnie érte.

Ezért márciusban, és információink szerint a napokban is, bejelentkezett az ügyben a Magyar Energia Hivatalnál (MEH) a Gazprom mint a RUE gázszállítója.

A következő hónapok újabb fordulatokat ígérnek: több perben másodfokon is döntés várható, közben pedig állást foglalhat a NNI a Firtas-feljelentés ügyében. Eldőlhet, hosszabb távon mely gázszállítóra számíthat az EMFESZ, sőt, akár még rendeződhet is a kapcsolata volt tulajdonosával.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Az őrizetbevétel és a múlt heti események

Szerda: Délelőtt még azt tette közzé a legnagyobb hazai versenypiaci gázkereskedő, az EMFESZ Kft., hogy házkutatást tartottak nála a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai, délután már azt a hírt erősítette meg érdeklődésünkre a cég kommunikációs tanácsadója, hogy őrizetbe vették Góczi István ügyvezető igazgatót.

Péntek: Az EMFESZ Kft. szerdán őrizetbe vett ügyvezetője elhagyhatta a fogdát.

 

EMFESZ őrizetbevétel ukrán gászszállítás Góczi István EMFESZ igazgató Dmitro Firtas ukrán üzletember
Kapcsolódó cikkek