Cégvilág

Levágott marhafejekkel tüntetnek a tejtermelők

Levágott marhafejeket tettek a Földművelésügyi Minisztérium elé az alacsony felvásárlási ár ellen tiltakozó tejtermelők. A tüntetésen tejet osztanak és petíció átadására készülnek.

Demonstrálnak a tejtermelők az agrárminisztérium és több tejfeldolgozó előtt is az országban, összesen négy helyszínen - számol be az MR1-Kossuth Rádió. A gazdák ezzel gyakorlatilag betartották a maguknak mintegy egy hónappal ezelőtt megszabott menetrendet, azaz, ha Brüsszelben a hónap elején tartott uniós mezőgazdasági bizottsági ülésen nem születik döntés a korábbi tejkvóta-rendszer kiszállításáról, akkor ők is csatlakoznak az Európa-szerte tartott tiltakozásokhoz.

A tejágazat helyzete miatt immár hónapok óta demonstrálnak az európai tejtermelők, a tejkvóta emelése után ugyanis az unióban olyan túlkínálat van, amely jóval az önköltségi árak alá nyomta a felvásárlási árakat, miközben a vásárlók egyre drágábban jutnak csak a tejhez.

A hazai tejtermelők eddig türelmesebbek voltak európai társaiknál, mára azonban elfogyott a türelem. A tej önköltségi ára literenként 75-85 forint, ma azonban a termelők csak 55-65 forintot kaphatnak érte.

tej felvásárlási ár tejtermelő
Kapcsolódó cikkek