Cégvilág

Melegétel kártyával – Az adó sem állítja meg a cafetériát

Papíralapú utalványok mellett az Accor Services az utalványforgalmazó cégek közül elsőként bevezette a Ticket Restaurant melegétel kártyát.

A plasztiklap előnye, hogy nem kell havonta kiosztani az utalványokat, nincs probléma a visszajáróval, hiszen forintra pontosan lehet fizetni és biztonságos, hiszen PIN kóddal védett. Az alkalmazottak az első igénylésnél megkapják a kártyájukat, amelyre ezt követően minden hónap elején automatikusan rákerül a melegétel juttatás összege.

A kártyák bevezetése nem igényel infrastrukturális beruházást, mivel a plasztikok minden bankkártya-elfogadóhelyen használhatóak a meglévő terminálok segítségével. Ez egyébként a rendszer egyetlen hátránya is, kevesebb üzletben használható, mint a papír alapú utalvány. A papíralapú és a kártyás utalvány között költség szempontjából nincs jelentős különbség, a kártyás megoldásnál csak a bevezetés költsége jelent pluszt. A tranzakciók után fizetendő jutalék a  a papír alapú utalványhoz hasonlóan a cég méretétől függ – mondta a Világgazdaság Online-nak Balázs Krisztián, az Accor Services marketing igazgatója.

Az Accor illetékese szerint a kártyás rendszer bevezetésének költsége fél éven belül megtérülhet. A kibocsátó cég arra számít, hogy a plasztikok érkezését követő első évben a teljes ügyfélkörük 5-10 százaléka tér át kártyás fizetésre. Mivel Magyarországon a legális munkavállalók 75-80 százaléka kap melegétel utalványt, a piac telítettnek tekinthető, így várhatóan a már meglévő ügyfelek térnek át papírról kártyás fizetésre.

Balázs úgy látja, a jövőre bevezetésre kerülő adózás sem fékezi be a melegétel utalványok piacát, de átrendeződés várható. Az Accor felmérései szerint a munkáltatók mintegy 20 százaléka mond le az utalványokról az adóteher hatására. A fennmaradó 80 százalék tekintélyes része pedig válthat: a jóval magasabban adózó étkezési utalvány helyett sokan térnek majd át a melegétel utalványokra. Jelenleg a cégek fele-fele arányban választják az étkezési-, illetve a melegétel utalványokat, ez az arány azonban jövőre teljesen felborulhat – vélte az Accor munkatársa.

A melegétel-utalványok adója ugyanis még mindig csak mintegy negyede lesz annak, mint ami a bérjellegű kifizetéseket terheli. Ráadásul jövőre a meleg ételre költhető kedvezményes adózású összeghatár 18 ezer forintra emelkedik.

Ezzel egyetért a rivális Sodexo Pass is, a cég felmérése szerint a hazai vállalatok kétharmada jövőre is ugyanakkora cafeteria-költségkerettel tervez, mint az idén. A tanulmány szerint ez azt jelenti, hogy a kedvezményes adózású elemek esetén a dolgozók többsége ötödével kevesebb juttatást kap jövőre.

cafetéria utalvány Accor adó kártya
Kapcsolódó cikkek