Cégvilág

Nyilvánosságra kell hozni az Omninvest szerződést

Az adatvédelmi biztos azt javasolja, hogy legyen nyilvános az Omninvesttel kötött szerződés. A cég elfogadja az ajánlást, de a tulajdonosi szerkezet nyilvánosságra hozatalát nem tartja valószínűnek. A parlamenti szakbizottság elnöke szerint a héten feloldják a titokvédelmet.

Az Omninvest gyártja az új típusú influenza elleni vakcinát. A cég tulajdonosi szerkezetéről és a gyártási szerződéséről sem lehetett eddig részleteket tudni. Székely Tamás múlt szerdán jelentette be, hogy napokon belül feloldják a dokumentum titkosítását, és hogy az üzleti titkokon kívül az interneten olvasható lesz a szerződés nagy része.

Jóri András adatvédelmi biztos elmondta: valóban folynak szakértői egyeztetések a tárca szolgálati titkokat érintő jegyzékéről, de az omninvestes szerződésről nincs mit egyeztetni, hiszen egyértelmű az állásfoglalása.

Az Omninvest szóvivője, Németh Zsolt úgy fogalmazott: elfogadják, hogy nyilvánosságra kerül az oltóanyag beszerzésről szóló szerződés. Arra ugyanakkor egyelőre nem lehet számítani, hogy a cég tulajdonosi szerkezete is publikus lesz. Az Omninvest Kft. egy Magyarországon bejegyzett magyarországi vállalkozás, minden cégadata nyilvános, minden mérlegadata nyilvános, az összes nyilvános adatbázisban hozzáférhető. A tulajdonosi szerkezet nyilvánosságra hozataláról azonban a tulajdonos dönt – mondta Németh Zsolt, aki szerint nem növelné az oltóanyag iránti bizalmat a teljes átláthatóság, nincs összefüggés a két dolog között.

Az adatvédelmi ombudsman ezzel a kérdéssel nem foglalkozott, a miniszter szerint pedig nem lényeges, hogy ki a tulajdonos, amíg előnyös áron biztonságos oltóanyagot szállít a cég és betartja a jogszabályi előírásokat.

A parlament egészségügyi bizottságának ma délelőtti ülésén Kökény Mihály elnök bejelentette: a héten feloldják a titokvédelem alól az Omninvest szerződést.

 

Magyar Rádió - Világgazdaság Online-->

Kökény Mihály Omninvest szerződés adatvédelmi ombudsman
Kapcsolódó cikkek