Cégvilág

Senki sem kaphat kártérítést - nyomoznak a Sciennet ellen!?

A PSZÁF eljárást kezdeményezett a törzsvásárlói rendszer ellen

A Budapesti Rendőrfőkapitányságnál és a Vám és Pénzügyőrségnél (VPOP) kezdeményezett nyomozó eljárást a ScienNet Rendszer elnevezésű törzsvásárlói rendszerrel kapcsolatban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) – értesült a Világgazdaság Online.

Megkerestük Sipos Jenőt, a VPOP szóvivőjét, aki elmondta, hogy a délután adnak ki sajtóközleményt az eljárással kapcsolatban.

A PSZÁF szerdán késő délután adott ki egy közleményt a ScienNet Rendszerrel kapcsolatban, engedély nélküli betétgyűjtés gyanújával indított, közel egy éve tartó piacfelügyeleti eljárásának eredményéről. E szerint a ScienNet rendszer működtetése nem minősül betétgyűjtésnek, vagy más pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek. A Felügyelet azonban az eljárásban feltárt kockázatok nyomán más hatóságok eljárását kezdeményezte.

Többek közt arra hívta fel a figyelmet a PSZÁF, hogy a ScienNet rendszer nem tagja az Országos Betétbiztosítási Alapnak, sem a Befektetővédelmi Alapnak, így probléma esetén a rendszer törzsvásárlói vagy termékpartnerei nem léphetnek fel ezeknél kártérítési igénnyel.

Arra is figyelmeztettek, hogy a rendszerben regisztrált törzsvásálók és termékpartnerek a ScienNet International LLC-vel állnak szerződéses jogviszonyban, így bármiféle esetleges jogvitájukat ezzel a társasággal szemben kell megindítani, ugyanakkor a ScienNet-Rendszer működtetésének joga a Cipruson bejegyzett ScienNet Holding Ltd. tulajdonában van, a ScienNet Holding Ltd. szerződés keretében biztosítja az Egyesült Államokban, Washington D.C.-ben postafiók székhellyel bejegyzett ScienNet International LLC-nek a ScienNet-Rendszer magyarországi működtetésének lehetőségét. A Headmin Marketing és Adminisztrációs Kft., melynek tulajdonosa a ciprusi ScienNet Holding Ltd., a ScienNet International LLC-vel kötött megbízási szerződés alapján adminisztratív jellegű szolgáltatást nyújt.

A közlemény azt is kiemelte, hogy a törzsvásárlói jutalék- és karrierrendszerben különösen hangsúlyos az új törzsvásárlók beléptetése és az általuk történő azonnali utalvány foglalózása.

ScienNet VPOP pszáf nyomozás
Kapcsolódó cikkek