Cégvilág

Szakadék szélén az építőipar

Az építőipari szakma szerint hibáktól hemzseg s alkotmányosan aggályos a fedezetkezelői rendszer

Folytatódik az építőipari vállalkozók tömeges tönkremenetele, akár 50 százalékuk is beszüntetheti a tevékenységét, ha a kormány nem változtat az ágazatot érintő nemrég hatályba lépett jogszabályokon – állítják szakmai szereplők.

Bár az úgynevezett Biztos kéz intézménye a körbetartozások megszüntetését és az építőipari anomáliák felszámolását tűzte ki célul, úgy látják, hibáktól hemzseg az új szabályozás, nem alkalmas az ágazat súlyos gondjainak felszámolására, sőt még jobban elmélyíti a szakadékokat, ráadásul nehézkes és bürokratikus. A jogszabály – legalábbis az első, a nagyobb beruházásokra vonatkozó etapja – októberben lépett hatályba.

Számos vitatható pontja miatt az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) még a hónap végén tiltakozó levelet küldött a szakminiszternek, ám erre ez idáig nem érkezett válasz. Pedig súlyos hibák, esetenként alkotmányellenes paragrafusok is becsúsztak a szövegbe – mondta lapunknak Tolnay Tibor, az ÉVOSZ elnöke, maga is cégvezető, a Magyar Építő Zrt. elnök-vezérigazgatója. Mint hangoztatta: „A szervezet nem a simlisek szekerét kívánja tolni, szeretnénk, ha az építőipar végre megtisztulna az ügyeskedőktől és a kóklerektől, de a Biztos kéz, azaz az építtetői fedezetkezelő rendszer intézménye jelenlegi formájában ezt nem segíti elő.”

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

 

szakma gazdasági válság bizalmatlanság körbetartozás építőipar
Kapcsolódó cikkek