Cégvilág

Veres János: nem akartam az EMFESZ élére állni

Tart a huzavona a hazai gázpiac ötödét ellenőrző kft körül: pillanatnyi helyzetében mi volt anyacégének, a hazai politikának és saját vezetésének a szerepe, s melyiknek milyen előjellel?

"Nem javosoltam, hogy az EMFESZ Kft. élére állítsanak, és arra sem kértem Gazda Tamást, hogy adja el a társaságot a Mabofinak", válaszolt lapunknak Veres János volt pénzügyminiszter, Magyarország keleti kapcsolataiért felelős kormánybiztosa. (Gazda Tamás, az EMFESZ igazgatója, egyben az EMFESZ új tulajdonosa, a RosGas AG nevében írta alá április 26-án azt az adásvételi szerződést, amellyel a kft. a Mabofi Holdings ellenőrzése alól a RosGasé alá került - a szerk.)

Veres Jánost a kft. délelőtti háttérbeszélgetésén felmerültek alapján kérdeztük. További kérdéseinkre a politikus nem kívánt válaszolni, mondván "komolyabb embernek ismerem Góczi Istvánt, az EMFESZ ügyvezetőjét, hogy a sajtón keresztül üzengessen. Várom az ott elhangzottak hanganyagát, s annak alapján felkészülök a szükséges jogi lépésekre."


Az említett beszélgetés egyik fő témája éppen az EMFESZ tulajdonosváltása, amelyet Góczi István bonyolított le, továbbá a legnagyobb hazai versenypiaci gázkereskedő további sorsa. Góczi István immár többedszer hangsúlyozta, hogy a kft. eladására joga volt, hiszen mindig is két szerepben állt a cég élén: ügyvezetőként és a tulajdonos Mabofi képviselőjeként. A Mabofi mögött Dmitro Firtas ukrán üzletember áll, bár a Mabofi tulajdonosi szerkezetét eddig sehol nem hozták nyilvánosságra.

Góczi István az általa lebonyolított tulajdonosváltás szükségességét azzal indokolta, hogy már 2007-ben, de tavaly még jobban látszott, hogy a csőd felé halad a Firtas csoport, amely az EMFESZ-t és gászállítját, a RosUkrEnergót is magába foglalja. Hiába volt tehát önmagában üzemképes önmagában az EMFESZ, ha a csoport tönkremegy, miközebn a kft. helyzete is meggyengül amiatt, hogy az anyacég Mabofi folyamatosan veszi ki belőle a pénzt, kölcsön címén. Az EMFESZ-nél nemrég arra is fény derült, hogy a csoporton belüli átutalásaira használt számláján olyan, hatalmas pénzmozgások történtek, amelyekhez a kft-nek semmi köze nem volt, nem is tudtak róla.
Cikkünk a holnapi Világgazdaságban.

 

       

emfesz RosGas Veres János Mabofi RosUkrEnergo
Kapcsolódó cikkek