Cégvilág

10 új szoftverből 4 illegálisan kerül a cégek gépeire

Új lendülettel folytatódik a BSA immár 4 éve indított Nagyvizit kampánya. A program keretében a szervezet képviselői még idén és jövő év elején több tucat magyarországi kis- és középvállalatot valamint intézményt látogatnak meg.

A látogatások során a BSA szakértői elsősorban a kiválasztott vállalatok és intézmények szoftvergazdálkodási gyakorlatával kapcsolatban tesznek fel kérdéseket, tájékoztatják a vállalatok és szervezetek vezetőit az illegális szoftverhasználattal járó kockázatokról, és hiányosságok esetén javaslatokat tesznek azok kijavítására.

A korábbi évek hasonló látogatásainak tapasztalatai azt mutatták, hogy a kis- és középvállalatok vezetőinek többsége nincs tisztában a legális szoftverhasználatot szabályozó magyarországi törvényekkel, rendelkezésekkel és nem ügyel kellően arra, hogy a vállalat belső rendelkezései megakadályozzák az alkalmazottak illegális szoftverhasználatát.

"Mint közismert, Magyarországon immár 4 éve változatlan az illegális üzleti szoftverek aránya, gyakorlatilag minden 10 új szoftverből 4 illegálisan kerül a cégek gépeire" – mondta Sarlós Gábor, a BSA szóvivője. "A jogosulatlan másolást, letöltést toleráló cégvezetők vagy a licencszerződést be nem tartó IT vezetők miatt szenved a magyar állam - elmaradt adó- és járulékfizetés formájában - évente 100 milliárd forintos bevételkiesést.

A jelenlegi 42 százalékos illegális szoftverhasználati aránynak az 36 százalékos arányára történő csökkentése is mintegy 1500 új munkahelyet teremtene a szoftverfejlesztés, gyártás és területén és jótékony hatással lenne számos további kreatív iparágra is. Az új munkahelyek pedig több ezer embernek biztos megélhetést, az államnak pedig megnövekedő adó- és járulékbevételt jelentene".

szoftvergazdálkodás Nagyvizit IT szoftver illegális BSA
Kapcsolódó cikkek