Cégvilág

100 ezer HP PC kelt el itthon, de a bevétel csökkent

Mozgalmas, de nehezen kiszámítható év volt az idei az informatikai iparágban. Magyarországon az idén átlagosan 20-25 százalékkal zsugorodott a piac, a legnagyobb mértékben a hardvereszközöket forgalmazók érezhették a recessziós hatásokat – összegezte az iparág ez évi fejleményeit Hegedüs Gábor, a HP Magyarország Kft. vezérigazgatója a cég október 31-én zárult üzleti éve kapcsán.

Ennek nyomán a vállalat mindhárom üzletága árbevétel-visszaesést volt kénytelen elkönyvelni, de a zsugorodó piacon a legtöbb szegmensben megtartotta vagy növelte piaci részesedését. A vezérigazgató az utóbbi kapcsán elmondta: a válság miatt a HP változtatott a teljesítménymérésen, nem az eddig megszokott bevétel- és eredménymutatókat hasonlítják össze a korábbi időszakéval, hanem a piaci részesedéseket.

Az iparági visszaesés eltérő mértékben érintette ugyanakkor az egyes üzletágakat. A nagyvállalati ügyfelekkel foglalkozó úgynevezett vállalati megoldások részleg a hardverpiacon 25-30 százalékos értékbeni csökkenéssel szembesült, míg a szoftver- és a szolgáltatáspiacon 10-15 százalékos a recessziós hatás. Az év folyamán lezajlott a korábban felvásárolt EDS vállalattal való fúzió, ezzel a hazai leánycég létszáma megközelíti a kétezer főt, ennek a felvásárolt IT-szolgáltató társaság állománya adja a háromnegyedét.

Az integráció nyomán a HP újabb globális ügyfelek – Sony Ericsson, Nissan – megbízását nyerte el – tette hozzá Hegedüs Gábor. A jövőt illetően a vezérigazgató mérsékelten optimista, szerinte az üzletág piacán csak a jövő év második felétől lehet érezhető javulásra számítani.

A személyi számítógépek értékesítésével foglalkozó részleg a tavalyihoz hasonlóan százezer gépet tudott eladni a magyar piacon, az ebből származó bevétel azonban 20 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól – foglalta össze Takáts Kristóf, az üzletágért felelős vezérigazgató-helyettes. Lapunk kérdésére hozzátette: a válság nyomán a vásárlók árérzékenyebbekké váltak, a viszonteladók pedig jelentős forráshiánnyal küszködtek, ezen a területen voltak a leglátványosabb csődök.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Nissan Hegedüs Gábor hardver teljesítménymérés HP Magyarország Kft. EDS HP árbevétel Sony Ericsson IT-szolgáltató
Kapcsolódó cikkek