Cégvilág

Csődvédelmet kérhet a Japan Airlines

A Japan Airlines részvényeinek árfolyam rekord mélységbe zuhant, miután felmerült, hogy a legnagyobb ázsiai légitársaság csődvédelmet kérhet, mert képtelen törleszteni felhalmozódó tartozásait.

A Japan Airlines (JAL) 2001 óta negyedszer fordul állami támogatásért, a befektetőket sokkolta a hír, hogy a cég csődvédelmet kérhet. Ennek hatására alapítása óta a legmélyebbre süllyedtek a részvényeinek árfolyama - tudósít az AFP.

A JAL a szeptemberig tartó fél év alatt 1,5 milliárd dollárt veszített, a tervek szerint több ezer dolgozójától válik meg és drasztikusan csökkenti desztinációinak számát. Az American Airlines és a Delta Airlines is anyagi segítséget ajánlott a társaságnak, mivel mindkét rivális kisebbségi tulajdont szeretne szerezni, hogy szert tehessen a JAL ázsiai úticéljaira.

A cég átalakítását felügyelő Enterprise Turnaround Initiative Corp. most állítólag a csődvédelmet fontolgatja, ez menekülési útvonalat jelenthet, de egyben azt is, hogy a részvényesek elveszítik eddigi befektetéseiket. A japán kormány leszögezte, hogy nem engedi összeomlani a légitársaságot, de nem zárt ki a csődeljárás lehetőségét.

JAL részvény Japan Airlines tartozás csődvédelem
Kapcsolódó cikkek