Cégvilág

Csökken és nő a gyógyszerár

Átlagosan 3 százalékkal csökken januártól 338 gyógyszer ára, ezek 21 terápiás területen alkalmazhatók. Ezzel együtt 417 készítmény térítési díja 1,9 százalékkal nő. A csökkentett árú orvosságok között vannak fájdalomcsillapítók, antihisztaminok, gombaellenes és bőrgyógyászati készítmények, antibiotikumok, csontbetegségekre való készítmények. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által negyedévente meghirdetett árversenyen most 31 hazai és külföldi cég indult.

Szakértők szerint a két éve bevezetett árlicit kezd „kifújni”, hiszen míg kezdetben két számjegyű volt a gyógyszerek termelői árának a csökkentése, mára elenyésző. A szűkös gyógyszerkaszsza miatt az OEP-nek pedig csak akkor van lehetősége új, innovatív készítmények befogadására, ha spórol a már korábban forgalomban lévőkön.
E célból módosította hétfőn az Országgyűlés a gyógyszer-gazdaságossági törvényt – mondta lapunk érdeklődésére Kökény Mihály, a parlament egészségügyi bizottságának elnöke. E szerint jövőre lekerül a biztosító által támogatott listáról az a generikus (lejárt szabadalmi védettségű) orvosság, amelynek termelői ára 40 százalékkal meghaladja öt európai ország azonos hatóanyagú, legolcsóbban forgalmazott terméke árának átlagát.

E javaslatot keményen bírálták a hazai generikus készítményeket forgalmazók, mondván: az intézkedés árcsökkentési kényszert jelentene számukra az exportpiacokon is. Ám Kökény Mihály úgy látja, lépni kellett, hiszen a közeljövőben számos originális orvosság generikus változata kerül piacra. Ám azokat csak megfelelő áron képes befogadni az OEP, ha megfelelő ritmusban be akarja venni a támogatotti körbe az innovatív szereket. A törvénymódosítást 300 képviselő szavazta meg, tehát az MSZP-s és a fideszes honatyák is – tette hozzá.
Egyébként pontosan egy éve nem került fel új orvosság a tb-listára – mondta lapunknak korábban Molnár Márk, az OEP ártámogatási főosztályának a vezetője. Pedig 17 készítményt költséghatékonynak találtak, és javasolták a befogadásukhoz szükséges jogszabály-módosítást. Az OEP közelmúltban végzett számításai szerint a 17 befogadásra javasolt gyógyszer közül 13 mindösszesen félmilliárd forintba kerülne évente a járulékfizetőknek. A maradék négy termék közül két onkológiai készítmény hozzávetőlegesen félmilliárd forintot, egy kardiológiai szer 200 milliót, egy ritka betegség kezelésére használt szer pedig 700 milliót igényelne.

Ez a viszonylag kevésnek tűnő forrásigény a cégek által egyéni alkukban kialakított szerződéseknek köszönhető.
Az új orvosságok egy éve estek át az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet (ESKI) bizottságainak szigorú szakmai és költséghatékonysági vizsgálatain – tudtuk meg Szolyák Tamástól, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnökétől. Bizonyítottan egészségnyereséget produkálnak, ez a beteg és a biztosító számára egyaránt fontos.

Új gyógyszerek a tb-listán

Lapunk úgy tudja, hogy Székely Tamás egészségügyi miniszter hét innovatív gyógyszer tb-listára kerülését javasolta, erről tájékoztatta a pénzügyminisztert is.

Az erről szóló leveléről várhatóan a napokban tartanak tárcaközi egyeztetést, majd megjelenhet a miniszteri rendelet.

Az új készítmények forrásigényét a jövő évi költségvetés tartalmazza.

Az erről szóló leveléről várhatóan a napokban tartanak tárcaközi egyeztetést, majd megjelenhet a miniszteri rendelet.

Az új készítmények forrásigényét a jövő évi költségvetés tartalmazza. -->

EKI Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet gyógyszerár
Kapcsolódó cikkek