Cégvilág

Ha mégis lenne olajstop, legalább 90 napig elegendő a hazai készlet

Megoldódott az orosz-ukrán olajvita - legalábbis egyelőre. Tegnap délután Oroszország és a vezetékeket mőködtető orosz Transznyeft is jelezte, hogy január 1-én leállhat az olajszállítás Ukrajnán keresztül a tranzitdíjakkal kapcsolatos vita miatt - jelenti a Cashline.

Tegnap délután azonban megszületett a megállapodás a felek között, így továbbra is zavartalan marad a nyersolajszállítás Oroszország felől. Mindazonáltal, ha mégis kiújulna a vita a felek között, akkor a Mol és a Szlovnaft saját tartalékai mellett rendelkezésre állnak a hazai stratégiai olajkészletek is, amelyek minimum 90 napig biztosítják a megfelelő olajellátást.

Egy másik közleményben a Gazprom jelezte, hogy várhatóan nem áll le a gázszállítás sem januárban, bár korábban az ukrán operátor a szokásos fizetési határidő kitolását kérte az ortodox Karácsonyra hivatkozva. Az elmúlt néhány évben hazánkban felpörgött a kereskedelmi és stratégiai gáztárolók kialakítása, így hazánk már felkészültebben tekint egy esetleges újabb orosz-ukrán gázvitára. A jelenlegi földgáztartalékok néhány hétig is elegendőek lehetnek, amely időszak már az orosz szempontjából sem mellékes faktor.

Csak a Fed kezét figyeljék! Az amerikai jegybank a legutolsó kommentárjaiban is arra utalt, hogy az elmúlt időszakban a bankrendszerbe pumpált dollármilliárdokat csak fokozatosan vonja majd ki, egyre több jel mutat arra, hogy mindent szeretne előkészíteni a Fed. Korábban volt szó a kötelező tartalékráta megemeléséről vagy egyéb monetáris szigorításokról, egy tegnapi hír szerint pedig a Fed egy újabb banki terméket szeretne bevezetni. Ez egy meghatározott futamidejű banki kötelező betét lenne, amelyet rendszeresen meg kellene újítaniuk a bankoknak.

A célja ennek összességében az lenne, hogy csökkentse a felesleges likviditást a bankrendszerben, persze a pontos részletek még váratnak magukra (egyelőre véleményezésre bocsátották a javaslatot). Vélhetően nem ez lesz az utolsó eszköz a Fed részéről, amelyben a korábbi pénzpumpát szeretné visszafordítani, de az óvatosság indokolt, hiszen könnyedén elindulhat egy nagyobb profitrealizálási hullám, amennyiben a befektetők a korlátlan likviditás eltűnésére állnak át.

Ukrajna Oroszország Szlovnaft Transznyeft olaj Mol Gazprom
Kapcsolódó cikkek