Cégvilág

"Imádják" a fertőtlenítőszereket a baktériumok

Egy új kutatás szerint egyes baktériumok nem csak hogy nem pusztulnak el a fertőtlenítőszerektől, de ellenállóbakká is válnak tőlük, sőt, antibiotikum rezisztencia is kialakul bennük anélkül, hogy érintkezésbe kerülnének az adott szerrel.

A National University of Ireland munkatársai a Pseudomonas aeruginosa baktériumtörzset tesztelték, ez a kórokozó számtalan betegséget okoz a legyengült szervezetben. A kísérlet során fertőtlenítőszerrel kezelték a baktériumokat.

Mint arról a LiveScience beszámol, a baktériumok hatékonyan védekeztek az elpusztításukra használt szerek ellen. Mi több, egy olyan mutációt is kialakítottak, amely ellenáll a ciprofloxacin típusú antibiotikumoknak.

Gerard Fleming, a kutatás vezetője elmondta: ez azt jelenti, hogy a kórházak berendezésein található fertőtlenítőszer-maradékok segítenek a baktériumoknak az antibiotikumokkal szembeni ellenállás kifejlesztésében, méghozzá úgy, hogy a kórokozók soha nem is találkoznak az adott antibiotikummal.

Az ellenálló Staphylococcus aureus által okozott súlyos, akár halálos betegség komoly problémát okoz a kórházakban, csakúgy, mint az a TB változat, amelyről nemrég közölték: ellenáll a hagyományos kezelésnek.

Pseudomonas aeruginosa fertőtlenítő baktérium Staphylococcus aureus
Kapcsolódó cikkek