Cégvilág

Jogi lépéseket fontolgat az MTV-székház tulajdonosa

Az MTV székház a Magyarországon bejegyzett és Magyarországon adózó Millenniumi Média Kft. tulajdonában van – áll abban a közleményben, amit a Millenniumi Média Kft. adott ki azután, hogy Balsai István fideszes országgyűlési képviselő közölte: büntetőfeljelentést tett a Fidesz a legfőbb ügyésznél a Magyar Televízió új székháza körül kialakult bérleti üggyel kapcsolatosan.

Balsai István a sajtóértekezleten azt állította, hogy a Millenniumi Média Kft-t „átadták a Wallis Zrt-nek”. Ezzel szemben a tény az, hogy a WING Zrt. mint magyar cég, nyilvános pályázat nyerteseként 2006. december 22-én 7,4 milliárd forintért vásárolta meg a Millenniumi Média Kft-t a magyar államtól. Állításával ellentétben ekkor a WING akkori tulajdonosának a Wallis Zrt-nek a vezérigazgatója Gansperger Gyula volt, korábban fideszes gazdasági szakértő – közölte a Milleniumi Média.

A Fidesz képviselője szerint a bérlet az MTV-nek 20 év alatt 90 mrd forintba kerül. A cég szerint a valóság ezzel szemben az, hogy az MTV évente 2,4 mrd forint körüli összeget fizet bérleti díj címén, ami 20 év alatt 48 mrd forint. Az elfogadott közgazdasági gyakorlatnak megfelelően az összeg mai értéken 22 mrd forint.

Balsai István azt mondta, hogy az MTV új gyártóbázis felépítése 22 mrd forintba került. Ezzel szemben az MTV gyártóbázisa nyilvános könyv szerinti értéke 34 mrd forint – közölte a Milleniumi Média.

A fideszes politikus szerint az MTV akkori elnöke aláírni kényszerült egy szerződést. A cég szerint a valóság ezzel szemben az, hogy a Millenniumi Media Kft. közbeszerzési pályázaton nyerte el a lehetőséget a szerződés aláírására és hosszú tárgyalások után a TV elnökének javaslatára az MTV közalapítvány kuratóriuma elfogadta és felhatalmazta az elnököt a dokumentum aláírására.

Balsai István azt állította, hogy az MTV-nek már két évvel beköltözése előtt évi 2 mrd forintot kellett fizetnie bérleti díj címén. A valóság ezzel szemben az, hogy az MTV 2001-től már bérelte a telken lévő stúdiókat és egyéb épületeket, amelyeket az építkezés alatt is használt. A bérleti díj összege 2007-ben 547 millió forint volt.

A fenti, valóságnak nem megfelelő állítások miatt a Millenniumi Media Kft. számára nem maradt más megoldás, mint a megfelelő jogi lépések megfontolása - zárul a cég közleménye.

Millenniumi Média balsai istván Fidesz székház mtv
Kapcsolódó cikkek