Cégvilág

Jön az adó – Mi lesz az egészségpénztárakkal?

Az egészségpénztárak már olyan szilárd részét képezik az egészségügyi ellátásnak, hogy a jövő évi adóterhek mellett is stabil marad a működésük – jelentette ki Lehoczky László a Stabilitás Pénztárszövetség sajtótájékoztatóján.

A szövetség egészségügyi tagozatának elnöke hozzátette: az egyéni befizetések lehetőségét még mindig nem használják ki kellően a munkavállalók. Ellentétben a felhasználási lehetőségekkel, hiszen 2008-ban az egészségbiztosítási felhasználások 97 százaléka, csaknem 39 milliárd forint irányult kiegészítő egészségbiztosítási szolgáltatásokra.

A társadalombiztosítási kiadások 100 ezer forintját átlagosan 51 ezer forinttal egészítették ki tavaly a pénztári tagok. Ám január 1-jétől – igaz, kedvezményes – 25 százalékos terheli az egészségpénztári befizetéseket. Az egyéni befizetések a 30 százalékáig – évente maximum 100 ezer forintig – adómentesek maradnak.

A változások értelmében 1 vállalati forintból a munkavállaló bérként 50 százalékot, egészségpénztári juttatásként 75, míg adományként 105 százalékot kap meg.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Egészségbiztosítás Lehoczky Stabilitás Pénztárszövetség adó minimálbér egészségpénztár juttatás
Kapcsolódó cikkek