Cégvilág

Lemeztelenítő szkenner a terrorizmus ellen - Fotó

A karácsonyi repülőgépes merényletkísérlet megakadályozható lett volna, ha több légitársaság alkalmaz csúcstechnológiás vizsgáló berendezéseket. A lemeztelenítő szkennerek a hagyományos detektoroknál jóval pontosabb képet adnak az utasokról – az emberi jogi aktivisták bánatára.

A nigériai Umar Farouk Abdulmutallab robbanóanyaggal szállt fel a Northwest Airlines detroiti járatára karácsonykor, annak ellenére, hogy több reptéren is ellenőrizték, beleértve az amszterdami Schipolt is.

Az AP-nek nyilatkozó szakértő szerint a teljes test szkennelése megakadályozhatta volna a robbantási kísérletet, amelyet végül a járat utasai hiúsítottak meg. A jelenleg használt fémdetektorok érhető módon nem észlelik a nem fémes anyagokat, így a nigériai merénylőnél található szert sem mutatták ki.

A megoldás a modern test szkenner lehet, amely rendkívül pontos képet ad az utasról. Ezek a berendezések a nem fémből készült fegyvereket, műanyag-, illetve vegyi robbanóanyagokat is kimutatják a ruházat alatt anélkül, hogy testi kontaktusra lenne szükség az utas és a személyzet között. Ugyanakkor a Civil Liberties Union szakértője szerint aggályos, hogy a reptereken virtuálisan levetkőztetik az embereket.

Egyelőre csak mintegy két tucat ilyen, modern szkennert alkalmaznak az Egyesült Államokban, a berendezések ára hat számjegyű. Azokon a reptereken, ahol bevezették ezeket, az utasok választhatnak a hagyományos, érintkezéssel járó vizsgálat és a test szkennelés között. Az amerikai szenátus azonban tavaly júniusban elutasította a technológia engedélyezését az elsődleges vizsgálatokban. Az Európai Parlament 2008-ban a jogi dilemmák további vizsgálatát kérte a szkennerek általános engedélyezése előtt.

A szkennereket gyártó cégek állítják, hogy kiküszöbölhetőek a személyiségi jogik problémák. A berendezések nem tárolhatják vagy továbbíthatják a képet, amelyet a személyzet más tagjaitól elszigetelten tekint meg a biztonsági ellenőrzést végző dolgozó.

terrorizmus reptér emberi jogi szkenner
Kapcsolódó cikkek