BUX 42,978.09
-1.10%
BUMIX 3,930.18
-0.67%
CETOP20 1,992.73
-1.02%
OTP 10,295
-1.62%
KPACK 3,100
0.00%
0.00%
+4.87%
+0.84%
-0.70%
ZWACK 17,450
+2.35%
0.00%
ANY 1,600
0.00%
RABA 1,165
-0.43%
+4.04%
+1.95%
-3.85%
0.00%
OPUS 186.6
-1.69%
-0.41%
-0.37%
0.00%
-3.72%
OTT1 149.2
0.00%
-2.87%
MOL 2,872
+1.06%
DELTA 39.85
+1.92%
ALTEO 2,380
+0.85%
0.00%
-1.98%
EHEP 1,780
+0.56%
-7.64%
+0.13%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
-3.28%
0.00%
0.00%
SunDell 41,600
0.00%
+0.93%
+0.76%
+0.35%
0.00%
-0.31%
NUTEX 11.65
-6.80%
GOPD 12,000
-5.51%
OXOTH 3,740
+7.78%
0.00%
NAP 1,210
0.00%
0.00%
+8.74%
Forrás
RND Solutions
Cégvilág

Magyar mangalica – Irány Vietnám!

A szűkülő hazai piac és a romló európai exportlehetőségek mellett kitörési pontot jelenthet a hazai húsipar számára a Távol-Kelet – mondták el az ITD Hungary és a Magyar Húsiparosok Szövetségének vezetői.

Mint Süveges-Szabó László, az ITD Hungary üzletfejlesztési igazgatója tájékoztatott: a két szervezet a hazai húsipar négy fontos szereplőjével, a Hungerittel, a Pickkel, a Kométával és a Hampexszel együtt szervezett roadshow-t Dél-Koreában, Japánban, Vietnamban és Hongkongban. Mind a négy ország tartósan behozatalra szorul hústermékekből.

Míg előbbi két ország fontos célállomása a magyar hústermékeknek – az exportnak már több mint tizedét kitevű távol-keleti piac háromnegyede-négyötöde talál gazdára Koreában vagy Japánban –, Hongkong, illetve a szigorú importvámokat alkalmazó Vietnam még viszonylag felderítetlen terület – mondta el Éder Tamás a Hússzövetség elnöke.

Hozzátette: a két országba exportált termékek kilencven százaléka alapanyag (elsősorban fagyasztott hús), ám az elmúlt egy-két évben megnőtt az érdeklődés a nagyobb feldolgozottságú termékek iránt is. Ilyen a helyi igények szerint gyártott virsli, a szalámi vagy a libamáj, de új prémiumtermékként Japánban már megjelent a mangalica is. „Dél-Korea alapvetően Japánt követő piac, ami látszott is, hiszen nagy volt a koreaiak részéről az érdeklődés például a mangalicatermékek iránt” – mondta el.

Ami a legnagyobb, kínai piacot érinti, az oda irányuló húsexport akadálya, hogy szigorú állat-egészségügyi előírásoknak kell megfelelni, amelyeket egyelőre csak a baromfiszektor teljesített. A sertésprotokoll esetében Éder Tamás szerint egy-másfél év múlva lesz arra mód, hogy az első magyar cégek engedélyt szerezzenek a kivitelre.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek