Cégvilág

MTV: Le kellett mondani két úszó Eb közvetítését

Szándéka ellenére kényszerül arra a Magyar Televízió, hogy lemondjon az isztambuli rövidpályás úszó Európa-bajnokság, valamint a jövő évi budapesti Úszó, Műugró, Szinkronúszó és Nyíltvízi Európa-bajnokság közvetítéséről. A műsorkészítésre fordítható jövő évi források felének elvonása után nem maradt más lehetősége a köztévének.

A versenyek közvetítéséről le kell mondania a köztelevíziónak, mert gazdasági helyzete nem teszi lehetővé, hogy kifizesse a jogdíjak és a közvetítő vonal költségét, még akkor sem, ha a helyszínre nem küld tudósítót.
 
A műsorkészítésre fordítható összeg megfelezése, 9,5 milliárd forint elvonása miatt kényszerül drasztikus költségcsökkentő lépésekre a Magyar Televízió. 2008 szeptemberében még örömmel vállalta el az MTV a 30. Úszó, Műugró, Szinkronúszó és Nyíltvízi Európa-bajnokság 2010-es budapesti és balatonfüredi versenyeinek gyártói feladatát.

Két évvel korábban ugyanis a magyar közszolgálati televízió csapata szolgáltatta az adást a világ összes televíziós társasága számára. A TeleSport stábja akkor a legmodernebb technikák profi alkalmazásával világszerte elismerést érdemelt ki, munkájukat minden idők legjobb Úszó Eb közvetítéseként értékelte az Európai Úszószövetség (Ligue Européenne de Natation, LEN).
 
Az MTV meglevő kapacitásainak felhasználásán és a szükséges műszaki beruházásokon felül további 234 millió forint készpénz költséggel járt a 2006-os esemény közvetítése. Egy európai színvonalú közvetítés költsége jövőre a legtakarékosabb kalkulációk alapján is meghaladná a 350 millió forintot, tekintettel arra, hogy azóta minden évben jelentős emelte az árakat. Ezt az összeget azonban nem tudja kigazdálkodni a működőképesség határára sodort köztévé.
 
A 2010. augusztusi közvetítést vállaló nyilatkozat kibocsájtásakor nem láthatta előre az MTV, hogy a parlament érdemi indoklás és hatástanulmány készítése nélkül csökkenti 9,5 milliárd forinttal a médiavállalat 2007 óta nominálisan változatlan költségvetését. A források drámai csökkentése miatt azonban már nem garantálható a LEN, illetve a versenyt rendező Magyar Úszó Szövetség által igényelt és előírt nemzetközi közvetítési színvonal, beleértve az ezzel járó feltételek biztosítása, ezért az MTV 2009. december 1-jén visszavonni kényszerült korábbi közvetítési szándékát.

közvetítés úszó eb mtv
Kapcsolódó cikkek