Cégvilág

Putyin Berlusconi autójára alkuszik

Az orosz miniszterelnök kedden Vlagyivosztok közelében felavatott egy gyárat, amelyet dél-koreai autók összeszerelésére hoztak létre.

A projektet egy évvel azután indították be, hogy a moszkvai kormány megemelte a használt gépjárművekre kivetett importadót, ezzel feldühítve a távol-keleti orosz gépkocsivezetőket és vállalatokat, amelyek csaknem kizárólag importált ázsiai kocsikat használnak. Vlagyimir Putyin a gyár dolgozói előtt kijelentette, hogy Oroszország feltámasztja a hazai autóipart, amelyet súlyosan érintett a globális pénzügyi és gazdasági válság. Ugyanakkor az importált gépkocsikra kiszabott vám emelése mellett érvelt. Mint mondta, reméli, hogy a most felavatott gyár csak az első fecske az orosz autóiparban.

Az üzem évente 25 ezer SsangYong SUV-t gyárt majd, a jövő év közepétől pedig megkezdi az Isuzu teherautók gyártását is. Jelenleg hazájukból importálják a koreai SsangYong és a japán Isuzu gépkocsikat, Vadim Svecov, a holding vezetője azonban közölte, hogy a helyi termelés eredményeképpen 5 százalékkal csökkenhet az autók ára - jelenti a RIA Novosztyi.

A miniszterelnök az avató keretében tett egy kört azzal az orosz-olasz motorral készült Patriot Limiteddel, amelyet Silvio Berlusconi szeretett volna megvásárolni a szentpétervári találkozójukon. Putyin ennek kapcsán figyelmeztette a gyár vezetőjét, hogy 10 százalék kedvezményt ígért az olasz miniszterelnöknek. Svecov megerősítette, hogy Berlusconinak valóban jár az árcsökkentést.

 

Ssangyong Berlusconi autó gyár Isuzu Putyin üzem
Kapcsolódó cikkek