Cégvilág

Rosszul "vizsgáztak" a gumiszerelő vállalkozások

Az akcó során megvizsgált 122 telephelyből összesen nyolc felelt meg minden előírásnak - derül ki a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) budapesti és Pest megyei gumiszerelő, kerékkiegyensúlyozó, gumiabroncs javító vállalkozásoknál tartott átfogó ellenőrzésének összesítéséből.

A legtöbb esetben (194 eset) a mérőeszközök hitelesítésének okmányai és a kalibrálását igazoló dokumentumnak vagy a kerékkiegyensúlyozó berendezés kalibrálásának hiánya volt a probléma.

Az elvégzett munka tanúsításának elmulasztása vagy a szakmai képesítés hiánya is több ízben (17-17 eset) is előfordult az ellenőrzések során.) Négy esetben hiányzott a működési és telephelyengedély.

Az NKH szerint a kalibrálások hiányossága nagy számban történő előfordulásának oka vélhetően az, hogy a műszerek hitelesítése, kalibrálása anyagi kiadással jár, illetve azok elmulasztását nem tartják kockázatosnak a vállalkozások. A közlekedési hatóság a hiányosságok megszüntetésének szükségességére minden esetben felhívta a vállalkozások figyelmét, illetve előírta a hiánypótlások megszüntetését igazoló (bizonyítvány, jegyzőkönyv másolatok, levél a megtett intézkedésekről) dokumentumok megküldési kötelezettségét.

NKH gumiszervíz
Kapcsolódó cikkek