Cégvilág

Támadnak a közösségi- és banki férgek

A Cisco Systems szakértőinek véleménye szerint a hagyományos módszereket lassan felváltják a modern, közösségi oldalakra és banki információkra szakosodó rosszindulatú szoftverek.

A Cisco éves jelentésében arra hívja fel a figyelmet, hogy a cyberbűnözők egyre kifinomultabb eszközökkel támadják a felhasználókat világszerte. Patrick Peteson, a cég kutatója a PCWorldnek elmondta: a jelszó tolvaj trójai programok és a közösségi portálokat feltörő malware-ek egyre inkább előtérbe kerülnek.

A Cisco becslése szerint például a Koobface nevű féreg eddig mintegy 3 millió számítógépet fertőzött meg. A kártevő a Facebookon és a Twitteren terjedve egy meghamisított YouTube videóhoz vezeti az áldozatokat, akik aztán letöltik a rosszindulatú szoftvert.

Még hatékonyabb a 4 millió felhasználót elérő Zeus nevű jelszó tolvaj. Ezt a trójai programot főként banki adatok megszerzéséhez használják Kelet-Európában. Az FBI múlt hónapban közzétette jelentése szerint csak az Egyesült Államokban 100 millió dolláros kárt okoztak a Zeusszal végrehajtott akciók.

Peterson hozzátette, hogy a hagyományos támadási formák, például az azonnali üzenetekkel fertőző (IM) programok és adathalászok visszaszorulóban vannak. A kéretlen levelek azonban továbbra is terjednek. A Cisco becslése szerint jövőre 30-40 százalékkal emelkedik a spamek száma, annak ellenére, hogy az e téren is világelső Egyesült Államokban 20 százalékkal sikerült csökkenteni idén a kéretlen levelek mennyiségét.

Az elmúlt két évben átlagosan minden ötödik online vásárló esett áldozatául netes bűnözőknek. Az internetes bűnözés tehát létezik és nem csak a számítógépünket teheti tönkre, hanem pénzt csalhatnak ki tőlünk, vagy akár a személyazonosságunkkal is visszaélhetnek. A MarkMonitor és a Symantec közös felmérése szerint a webshopok 24 százaléka nagy valószínűséggel hamisított vagy lopott árut is kínál

trójai Twitter cisco féreg IM Facebook youtube
Kapcsolódó cikkek