Cégvilág

2010-ben sem csökken az ingatlanbefektetők étvágya

A Cushman & Wakefield ingatlantanácsadó legfrissebb statisztikái szerint, London kereskedelmi ingatlanbefektetései három egymást követő negyedévben emelkedtek. A befektetések mértéke a negyedik negyedévre a harmadik negyedévben elért 1,602 milliárd fontról 3,096 milliárd fontra emelkedett, ami éves szinten 6,81 milliárd font növekedést jelent.

Bár hosszú idő után (2006 negyedik negyedévétől 2007 második negyedévéig tartó időszak) 2009-ben történt meg először, hogy a londoni befektetések három egymást követő negyedévben növekedtek, az éves volumen még így is elmarad a 2008-ban elért 6,99 milliárd fonttól.

Bill Tyser, a Cushman & Wakefield City befektetési üzletágának vezetője elmondta:  Várhatóan a befektetők étvágya 2010-ben sem fog csökkenni. Még nem tudjuk, milyen lehetőségek lesznek, de a bankok részéről további kínálat várható, mely az erősödő hozamok és a növekvő árak előnyeit élvezi majd, azt jelezve, hogy csökkenteni kívánják egyes kintlévőségeiket.

2009-ben a tranzakciók számában 75-ről 67-re történt csökkenés a kínálat általános hiányát jelezte a piacon, ami nem elégítette ki a növekvő nemzetközi és hazai keresletet amint a brit REIT-ek és más intézmények ismét megjelentek a potenciális vásárlók körében. Ezt bizonyítja a 90 Queen Street értékesítése is a GPE részére 46 millió fontért 8.2 százalékos hozammal, valamint Gracechurch Street 55 megvásárlása 27,7 millió fontért, 8 százalékos hozammal a BP Pension Fund által.

Clive Bull, a Cushman & Wakefield Central London befektetési üzletág vezetője hozzáfűzte: 2009 legfontosabb konzekvenciája a tengerentúli befektetők egyre növekvő dominanciája, akik a tranzakciók 73 százaléka mögött álltak. A font gyengeségéből következően a londoni piac magas értéket képvisel a kínálatért újabban ismét versenybeszálló brit vevők számára. Annak ellenére, hogy a teljes éves eredmény elmarad 2008-hoz képest, meglehetősen biztosak vagyunk abban, hogy 2009 volt a mélypont és 2010 ismét emelkedést hoz majd, mivel az árak emelkedésével ás a kereslet növekedésével egyre több kínálat szabadul fel a bankok részéről – vélte Clive Bull.

 

befektetési üzletág REIT Bank GPE London tranzakció ingatlan befektető Queen Street Cushman & Wakefield kínálat
Kapcsolódó cikkek