Cégvilág

Az EU felengedné a folyadékokat a repülőkre

Az Európai Unió 2013-tól ismét korlátozás nélkül engedélyezné a folyadékok felvitelét a repülőkre, de speciális berendezéssel vizsgálná azokat a terrorfenyegetés elkerülésére.

Az európai szabályozó testületek megállapodása szerint 2013 április 29-től a tagországok repterein meg kell kezdeni a folyadékok vizsgálatára alkalmas berendezések működetését. A cél azt utazókra háruló nehézségek csökkentése anélkül, hogy ezzel növekedne a biztonsági kockázat.

Ki kell fejlesztenünk a technológiát, amelynek segítségével kiszűrhetőek a robbanóanyagok a folyadékokból – mondta az Európai Parlament közlekedési bizottságának brit vezetője a Bloombergnek. A 2013-as céldátum az EU reményei szerint időt ad a berendezések kifejlesztésére, a folyadék vizsgálókat 2012-től fokozatosan vezetnék be. Eközben az EU a komoly jogi aggályokat felvető testszkennerek ügyében is igyekszik közös álláspontra jutni.

Az uniós tagállamok 2006-ban korlátozták 100 milliliterre a repülőgépekre felvihető folyadék mennyiségét, miután a brit titkosszolgálat felfedezte, hogy iszlám szélsőségesek folyadékok segítségével robbantanának fel az Egyesült Államokba tartó járatokat. 

folyadék repülő terrorizmus reptér szkenner
Kapcsolódó cikkek