Cégvilág

Befektetési tranzakciók: jól indult az év, de bizonytalan a folytatás

Magyarországon az idén legfeljebb néhány irodai és kiskereskedelmi portfólió cserélhet gazdát.

Jól indult az év, de lehet, hogy sokáig – akár a nyárig – nem nagyon lesz jelentős befektetési tranzakció Magyarországon. Az ING adta meg az alaphangot azzal, hogy eladta a budapesti Allee bevásárlóközpont felét az európai piacon közepesen nagy étvágyú német Allianznak. Nem is kevés pénzért, 100 millió euróért – bár nyilván jobban örült volna, ha még tovább húzhatja az üzletet, talán 10-15 százalékkal többet préselhetett volna ki a németekből. Jól jön ez a pénz a hollandoknak, hiszen a nagy ING csoport most éppen a darabolódás idejét éli, az ingatlanos ágazatnak minden euró segítség a még mindig nyomott piacon.

Igazság szerint ennek a tranzakciónak csak a lezárása nyúlt át erre az évre, inkább 2009-hez tartozik. Ahhoz az esztendőhöz, amikor a legfrissebb adatok szerint Európában 60-80 milliárd euró értékben cseréltek gazdát különféle kereskedelmi ingatlanok, s a főbb vevők a németek, a franciák és a britek voltak. Természetesen az intézményi befektetők mellett nagyon sok bank is vevőként jelent meg, ám az utóbbiak esetében inkább a kényszereladások nyomán hozzájuk visszakerülő portfóliókról vagy egyes ingatlanokról van szó.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

turizmus ingatlan ingatlanpiac skandináv államok
Kapcsolódó cikkek