Cégvilág

Bernie Ecclestone is beszállt a Saabért folyó versenybe

Az ajánlattételi határidő lejárta előtt alig néhány órával beszállt a Saab autógyár megszerzéséért indult versenybe Bernie Ecclestone - jelentette pénteken a BBC.

A Forma-1 kereskedelmi jogainak tulajdonosa csütörtökön késő este, a Genii Capital luxemburgi befektetési társasággal közösen tett ajánlatot a svéd autógyárra, amelyet a tulajdonos amerikai General Motors (GM) szándékai szerint felszámolnak, vagy eladnak, ha akad megfelelő vevő.

Csütörtökön reggel Edward Whitacre, a GM elnök-vezérigazgatója még úgy nyilatkozott, hogy nem lát több reményt a Saab megmentésére, mert egyetlen érdeklődő sem terjesztett elő finanszírozható tervet. A GM már egy éve keres vevőt leányvállalatára, amely a beszállítókkal együtt bő nyolcezer embernek ad munkát és legutóbb 2001-ben ért el nyereséget.

A brit közszolgálati műsorszóró társaság beszámolója szerint Ecclestone és a Genii Capital úgy véli, hogy "a Saab igen innovatív arculattal rendelkezik, és hatalmas értéket képvisel az autóipar egy sor meghatározó piacán". Ezért társaság és a Forma-1 ura mindent megtesz a tervezett tranzakció sikere érdekében.

Karácsony előtt egy héttel a GM bejelentette, hogy nem kísérletezik tovább a Saab eladásával, hanem felszámolja a céget. A gyár 3.400 alkalmazottját januárban bocsátották volna el, mivel kudarcba fulladtak a tárgyalások az utolsó talpon maradt vevőjelölttel, a luxus sportkocsikat gyártó holland Spyker Cars társasággal.

A holland cég azonban váratlanul újabb ajánlattal állt elő, és befutott több új ajánlat is más érdeklődőktől, mire a tulajdonos ismét megnyitotta a Saab jövőjének kérdését. A vételi ajánlatok megtételére kijelölt utolsó határidő csütörtökön, közép-európai idő szerint 23 órakor járt le.

Saab Bernie Ecclestone GM
Kapcsolódó cikkek