Cégvilág

Csapdában az ORTT

Az országos rádiófrekvencia-pályázat jogsértő volt, de a médiahatóság nem kötelezhető az új szerződés felmondására – mondta ki első fokon a Fővárosi Bíróság.

Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke a 180 percben elmondta: bonyolítja a helyzetet, hogy nincsenek meg azok a garanciák, amelyek alapján el lehetne bírálni a műsorszolgáltatásra irányuló pályázatokat.

A Fővárosi Bíróság kedden úgy döntött, hogy az ORTT hibázott, amikor a Class FM-nek adta a Danubius Rádió frekvenciáját, mert eljárási hibát vétett. Ugyanebben a perben azt is kimondták, hogy mindettől függetlenül a Class FM maradhat a Danubius frekvenciáin. A bíróság azért is dönthetett így (nem jogerősen), mert a médiatörvény ide vonatkozó része alkotmányellenes – mondta ki még 2007-ben az Alkotmánybíróság. Az Országgyűlés viszont azóta nem módosította a jogszabályt.

Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában emlékeztetett: 2007-ben a testület egyebek mellett azt is kimondta, hogy nincsenek meg azok a garanciák, amelyek alapján el lehet bírálni a műsorszolgáltatásra irányuló pályázatokat. Nem áttekinthető a rendszer, nincsenek megfelelő határidők, nincsenek megadva az értékelési szempontok, illetve jogorvoslat sincs biztosítva.

Paczolay kiemelte: az alkotmányellenes szabályozás csapdájában vergődik az ORTT, és bizonyos értelemben a bíróságok is. A Fővárosi Bíróság polgári perben bírálta el az ügyet, polgári jogviszonynak fogta fel. Ugyanakkor maga az ítélet utal arra, hogy az ORTT közigazgatási szerv. Ez a lehetetlen helyzet pedig a továbbiakban is fennáll – tette hozzá az Alkotmánybíróság elnöke, aki szerint tanulsága az ügynek, hogy a jogállamiság egyik alapintézménye, a sajtószabadság, azon belül a rádió és televízió frekvenciák műsorszolgáltatási pályázatainak elosztása terén nincs jogállami szabályozás 1996 óta.

 

döntés majtényi frekvencia-pályázat ORTT
Kapcsolódó cikkek