Cégvilág

Egyre többen tankolnak Ukrajnában: 150-170 forinttal olcsóbb

Egyre több magyar tankol Ukrajnában, a magyar határhoz közeli benzinkutaknál, ahol átszámolva átlagosan 150-170 forinttal kerülnek kevesebbe az üzemanyagok, mint Magyarországon - tapasztalta szerdán az MTI tudósítója.

A 41-es főúton, a határátkelő előtti Mol benzinkútnál a benzin literjéért 321,9, a gázolajért pedig 302 forintot kell fizetni. A töltőállomás dolgozói elmondták: egyelőre nem tapasztalható forgalomkiesés az áremelések miatt, január első napjaiban azonban érezhetően kevesebben tértek be tankolni.

A Beregsurány-Asztély határállomást elhagyva az onnan nem egészen öt kilométerre fekvő Beregszászig összesen nyolc benzinkút várja a magyar benzinturistákat rendkívül vonzó árakkal: a legolcsóbb kútnál szerdán 6,90 hrivnya (164 forint) egy liter 95-ös benzin, míg a gázolaj 5,65 hrivnyába (135 forintba) kerül (egy hrivnya 23,8 forint). A kárpátaljai város felé haladva az orosz Lukoil kút a legdrágább: itt a benzin literje 7,45 hrivnya (178 forint), a super 95-ös 7,90 hrivnya (188 forint), a gázolaj pedig 6,30 hrivnya (150 forint).

Egy, az MTI munkatársai által megkérdezett magyar autós szerint - a benzintank méretétől, és az üzemanyagtípustól függően - több ezer forintot lehet spórolni, ha valaki Ukrajna határ menti töltőállomásán tankolja tele gépkocsiját. A benzinkutasok elmondták: az üzemanyagárak ugyan Ukrajnában is emelkedtek januárban, az átlag mintegy 20 kopekes (mintegy 4 forintos) emelés viszont láthatóan nem szegte kedvét a hazai autósoknak.

Kárpátaljára már évek óta megéri átjárni tankolni, a hazai áremelések miatt pedig további növekedés várható az üzemanyag-turizmusban. A beregsurányi határátkelőtől pár száz méterre található egyik töltőállomáson a vevők hetven százaléka magyar; itt naponta közel száz magyar rendszámú autó is megfordul, bár a szerdán kezdődött, háromnapos ortodox karácsony miatt valószínűleg kevesebben lépik át ezért a határt.

Bancsi Attila őrnagy, a Vám-és Pénzügyőrség beregsurányi hivatalának parancsnoka az MTI érdeklődésére elmondta: tavaly május óta tapasztalható az olcsó ukrán üzemanyagok iránti kereslet növekedése, emiatt egyre többen utaznak ki Ukrajnába.

Itt körülbelül száz forintos különbség van stabilan a magyar árakhoz képest, ezért állandóan van forgalom a határon, nemritkán egy-két órát is meghaladja a várakozási idő - közölte az őrnagy.

A parancsnok emlékeztetett: üzemanyagot vámmentesen csak a gépjármű gyári tartályában lehet behozni az országba, emellett további 10 liter engedélyezett.

Tavaly több mint 14 ezer esetben történt tíz literes vámkezelés, ez a 2008-as adatokhoz viszonyítva körülbelül 5 ezer esettel több - mondta az őrnagy. Hozzátette, hogy egyre többen választják az ukrán üzemanyagot, maximálisan kihasználva a legális lehetőségeket.

üzemanyag Ukrajna tankol
Kapcsolódó cikkek