Cégvilág

Hamarosan újabb öt nagyprojekt kerül Brüsszelbe

A kormány hamarosan újabb öt nagyprojekt támogatási kérelmét továbbítja Brüsszelbe – tudta meg a Világgazdaság. Ezzel huszonkilencre nő azoknak a beruházásoknak a száma, amelyek uniós támogatásához nem elég a kormány döntése, az Európai Bizottság (EB) jóváhagyására is szükség van.

Ezek a fejlesztések csaknem 1269 milliárd forint beruházási értéket képviselnek, ebből 969 milliárd forint az EU- és a hazai támogatás. Az EB eddig tizenhat beruházás támogatási kérelmét hagyta jóvá, ezzel elsők vagyunk a tagállamok sorában – mutattak rá a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél.

A szakemberek szerint az elért eredményekben nagy szerepe volt annak, hogy Magyarország már jóval a 2007–13-as időszak indulása előtt nekilátott az érintett fejlesztések előkészítésének. Ugyanakkor a tájékoztatásokból az is kiderült, mégsem úgy alakul(t) a nagyprojektek sorsa, ahogy néhány éve megálmodtuk.

Elmaradt az EU-pénzek gyors felhasználása, késik a remélt hatalmas megrendelés és a munkahelyteremtés. A szakminiszter maga is elismerte, a nagyprojektek terén lemaradás tapasztalható, ezért az idén gyorsítani kell a beruházásokat. Mások az EU új költség-hasznon elemzésére hárítják a felelősséget, amelynek bevezetése „kétéves késést kódolt” a rendszerbe.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

nagyprojektek eb munkahelyteremtés fejlesztés
Kapcsolódó cikkek