Cégvilág

Hiába "meztelenítenék le" az utasokat

A teljes test szkennelésére alkalmas biztonsági berendezéseket gyártó QinetiQ cég volt vezetője szerint a modern technológia sem leplezte volna le a detroiti járaton utazó nigériai merénylőt.

Ben Wallace jelenlegi parlamenti képviselő korábban a QinetiQ egyik vezető munkatársa volt. A brit szakértő arra figyelmeztetett, hogy a "milliméter szkenner" sem jelent tökéletes megoldást a biztonsági fenyegetések ellen. A képviselő arra reagált, hogy Gordon Brown a lemeztelenítő szkennerek elterjesztése mellett érvelt.

A korábban a hadsereg tisztjeként szolgáló Wallace úgy vélte, hogy az emberi jogi aktivisták által kifogásolt szkennerek sem derítették volna fel, mire készül a karácsonyi detroiti járaton utazó merénylő. A szakértő úgy látja, az al-Kaida által használt folyékony robbanószerek ellen nem feltétlenül nyújt védelmet a rendszer.

Simon Davis, a Privacy International jogvédő szervezet igazgatója a BBC-nek úgy nyilatkozott: a gond az, hogy a szkennerek csak a szabálytalanságokat mutatják meg, azt nem hogy mi található a ruha alatt. A modern ruházatok felépítése és az a tény, hogy az emberek egyre több nem fémes tárgyat visznek fel a repülőgépre, tovább nehezíti a helyzetet. Mint mondta, a hangsúlyt a hagyományos és "unalmas" ellenőrző intézkedésekre kell helyezni, ezek ugyanis valóban beválnak.

Az Egyesült Államok a karácsonyi merényletkísérlet nyomán szigorításokat vezetett be a reptereken és egyúttal felkérte a többi állam illetékeseit arra, hogy szintén növeljék az ellenőrzési szintet. Az AP tudósítása szerint azonban az európai reptereken nemigen érzékelhetőek a változások, a zavarodottság azonban igen. Egy a hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó brit minisztériumi illetékes azt mondta, jelenleg próbálják kibogozni, mi vonatkozik rájuk a Washington által kiadott kommünikéből.

merénylő merénylet nigériai reptér szkenner
Kapcsolódó cikkek