Cégvilág

Indul a Leonar3Do gyártása

Hetek kérdése és elkészül az első bedobozolt Leonar3Do, indulhat a háromdimenziós virtuális teret alkotó eszköz forgalmazása – tudtuk meg Rátai Dániel feltalálótól.

Hetek kérdése és elkészül az első bedobozolt Leonar3Do, indulhat a háromdimenziós virtuális teret alkotó eszköz forgalmazása – tudtuk meg Rátai Dániel feltalálótól. A találmányra épülő családi vállalkozás ugyanis az elmúlt hónapokban megtalálta a termék hazai gyártóját, a Dunavarsányban működő Caro Kft.-t.
„Élnek olyan közhelyek, hogy Kína meg Tajvan mennyivel jobb helyszín a bérgyártásra. Mi azt látjuk, hogy itthon is vannak minden szempontból megfelelő gyártók – nem véletlen, hogy a multik is állítanak elő nálunk kommerciális elektronikai termékeket. Az itthoniakban ráadásul kellő érzelmi motiváció is van a termék magyar volta miatt” – indokolja a választást a huszonéves feltaláló.
Rátai Dániel szerencsésnek vallja magát, hogy évekkel ezelőtti ötletéből végül olyan üzlet lehet, amelyet a saját cégében válthat valóra. A számtalan hazai és nemzetközi innovációs díjat elhozott találmány nagy nyilvánosságot kapott a sajtóban. Ennek is komoly szerepe volt abban, hogy a család 2005 nyarán úgy döntött, belevág az üzletbe. Így jött létre a 3D for All Kft. – emlékezik az ifjú feltaláló. Hozzáteszi: a vállalkozás beindításában kellő csapatépítési tapasztalatai tévészerkesztőként, íróként, újságíróként ismert édesapjának voltak, a vállalkozásszervezési ismereteket pedig a cégalapítással egy időben sajátította el bátyja a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán. A család körültekintően gondoskodott a találmány védelméről is, öt különböző szabadalmat jegyeztek be rá.
Most újabb nagy kihívás előtt állnak, a 3D for All eddig egy tipikus fejlesztőcég volt, de a profilt most bővíteni kell a gyártóival és a forgalmazóival, ez létszámnövelést követel. Már ismerik a finanszírozás számtalan formáját, banki kölcsönt is vettek fel, és ha kellett, a rokonság, a barátok is segítettek. A fejlesztést nagyrészt állami támogatásból oldhatták meg. A továbblépéshez nem kizárt, hogy külső befektetőkre is számítanak.
A termék piacra lépését Rátai Dániel szerint már világszerte várják a disztribútorok. Közülük van olyan, akivel már meg is állapodtak, s van, akivel aláírás előtt áll a szerződés. Elsőként három piacon tesztelik az eszköz fogadtatását: Izraelben, Brazíliában és Japánban. Utóbbiban főként oktatási célokra akarják hasznosítani, előbbiben pedig a forgalmazó cég tervezőszoftverekkel foglalkozik. Azt, hogy Leót mennyiből gyártják és menynyiért adják tovább, a feltaláló nem kívánta elárulni, csak anynyit mondott, számításaik szerint a legtöbb piacon 750 euró (200-210 ezer forint) körüli áron lehet majd megvásárolni.
A mozikban futó 3D-s filmsiker, az Avatar kapcsán kérdésünkre Rátai Dániel elmondta: filmesek is megkeresték már, a Leonar3Dónak van ugyanis a világon a leggyorsabb szabadkézi modellező szoftvere, melynek segítségével jelentősen lerövidülhet a filmek tervezése. Ami az iparág számára jelenleg rendelkezésre álló más modellező eljárásokkal mondjuk egy órát vesz igénybe, arra a Leonar3Dóval mindössze négy-öt perc is elég lehet.

Sok mindent tud Leonar3Do

A virtuális valóságra építő, többszörösen is díjazott találmány használatával komplett interaktív háromdimenziós konfigurációvá egészíthetjük ki a személyi számítógépet.

Az eszköz segítségével a monitor előtti térben 3D-ben tudunk rajzolni, gyurmázni, és megvalósítani mindazt, amiről eddig csak álmodozhattunk egy-egy tudományos-fantasztikus film láttán.

A rendszer lényege, hogy a monitoron elhelyezett szenzorok érzékelik a 3D-s szemüveg, valamint a madár formára emlékeztető 3D-s egér helyzetét, és így mindig a felhasználó fejpozíciójának megfelelő, így valós benyomást keltő kép keletkezik.

Erre a feladatra eddig csak sokkal nagyobb költségigényű, és más tekintetben is előnytelenebb megoldások léteztek. A felhasználási területek száma végtelen, a dj-ktől a régészeken át az animációs filmek készítőiig mindenki tudja hasznosítani az eszköz képességeit.

Az eszköz segítségével a monitor előtti térben 3D-ben tudunk rajzolni, gyurmázni, és megvalósítani mindazt, amiről eddig csak álmodozhattunk egy-egy tudományos-fantasztikus film láttán.

A rendszer lényege, hogy a monitoron elhelyezett szenzorok érzékelik a 3D-s szemüveg, valamint a madár formára emlékeztető 3D-s egér helyzetét, és így mindig a felhasználó fejpozíciójának megfelelő, így valós benyomást keltő kép keletkezik.

Erre a feladatra eddig csak sokkal nagyobb költségigényű, és más tekintetben is előnytelenebb megoldások léteztek. A felhasználási területek száma végtelen, a dj-ktől a régészeken át az animációs filmek készítőiig mindenki tudja hasznosítani az eszköz képességeit. Indul a Leonar3Do gyártása -->

Rátai Dániel Leonar3Do sovtver leonardo
Kapcsolódó cikkek