Cégvilág

Jobban járnak a sztrájkoló BKV-sok?

A sztrájkbizottsággal történő megállapodást követően teljes körben, immár 26 szakszervezet részvételével kezdődött meg a BKV Zrt. új Kollektív Szerződésének egyeztetése. Mindeközben a nem sztrájkoló érdekképviseletek azt javasolják, hogy a sztrájkmegállapodásban szereplő 6 ezer forintos havi meleg-étkeztetési utalvány összegét emeljék fel 7 ezer forintra.

Nem született megállapodás a kollektív szerződésről a BKV menedzsmentje és a 26 szakszervezet között a hétfő hajnalig tartó tárgyalásokon – közölte Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSZSZ) elnöke. Vasárnap a BKV ugyan meg tudott egyezni a sztrájkot hirdető 14 szakszervezettel, de a nem sztrájkoló 12 érdekképviselet szerint a sztrájkmegállapodásban foglaltak rosszabbak, mint amiről ők december végén aláírták a papírokat. Az új ajánlatot ezért nem írhatják alá - mondta a szakszervezeti vezető.

A nem sztrájkoló érdekképviseletek erre azt javasolták, hogy a sztrájkmegállapodásban szereplő 6 ezer forintos havi melegétkeztetési utalvány összegét emeljék fel 7 ezer forintra, amit a BKV el is fogadott. Ebbe viszont a korábban sztrájkot hirdető szakszervezetek nem tudtak belenyugodni, és azzal fenyegették meg a menedzsmentet, hogy visszavonják a sztrájkmegállapodást és újra sztrájkba lépnek. Erre a BKV visszavonta ajánlatát.
A tárgyalások hétfő délután, illetve a kedden folytatódnak. Gulyás Attila elmondása szerint a szakszervezet minden erejével azon lesz, hogy 1-2 tárgyalási forduló után megegyezés szülessen a kollektív szerződésről.

A BKV vasárnap este állapodott meg a sztrájkot hirdető 14 szakszervezettel a kollektív szerződésről egy sztrájkmegállapodásban. E szerint a kollektív szerződésben kezelnék a 3-3 százalékos egészség- és magánnyugdíj-pénztári támogatást, de ennek konkrét összegéről az évenkénti bértárgyaláson egyeznének meg, valamint a dolgozók részesülnek havi hatezer forintos melegétkezetési utalványban és évente egyszer 45 ezer forint értékű utalványban. A sztrájkmegállapodás aláírásával a sztrájkbizottság felfüggesztette a munkabeszüntetést, véglegesen azonban csak akkor vonják vissza, ha mind a 26 szakszervezet aláírta a kollektív szerződést.

 

A BKV menedzsmentje legalább elégedett

A BKV közleménye szerint a menedzsment elérte azt a célt, amit kitűzött maga elé. Nevezetesen, hogy:
- a személyi jellegű összes ráfordítások 2010-re tervezett összegén belül maradjon (59.889 Mrd Ft),
- a rendelkezésre álló pénzügyi keretet a Társaság számára ésszerűen, a dolgozók számára optimálisan ossza el,
– és ez sikerült.
A menedzsmentnek
- sikerült bebizonyítani, hogy a régi úton nem lehet tovább menni,
- sikerült elérni, hogy a bér jellegű költségeket – köztük számos juttatást végre ne a kollektív szerződésben, hanem a bértárgyalásokon határozzák meg,
- sikerült elfogadtatni, hogy a 2010-es év üzleti tervében rögzített 59,889 Mrd Ft összeget a ráfordítások nem haladhatják meg,
- sikerült elérni, hogy a BKV életében először a személyi jellegű összes ráfordításoknak (bér-, bérjellegű valamint béren kívüli juttatásoknak) felső határt szabjon,
- sikerült kidolgozni olyan konstrukciót, amely alapján a szakszervezeti követeléseket teljesíteni tudta,
- sikerült elérni, hogy a szakszervezetek 2010-re elfogadják és vállalják a 0 forintos béremelést,
- sikerült elérni, hogy a 3-3%-os önkéntes nyugdíj- és egészségpénztári hozzájárulás mértékét minden évben a bértárgyalás során áttekintsék és a végleges mértékét a bérmegállapodásban állapítsák meg,
- sikerült elérni egy olyan megállapodási konstrukciót, amellyel a tulajdonos, a kormány és a dolgozók is elégedettek.

Rugalmasságért kiáltanak a sztrájkolók

A LESZ egyik megoldási javaslata csak 30 millió forinttal tér el a cégvezetés keretszámaitól – minimális rugalmassággal megoldhatná a konfliktust a vezetőség, ha ez volna a célja. A menedzsment megijedt a szakszervezet munkaügyi ellenőrzésétől. A tárgyalások mai fordulóján cég felső vezetéséből senki sem jelent meg. A jelenlévő osztályvezető Martin Gauss, a Malév-csoport német vezérigazgatójának telefonjára és SMS-ére hivatkozva mondott nemet a LESZ újabb megoldási javaslataira. Az egyik alternatíva az eredetileg tervezett megszorításoknál csupán 30 millió forinttal kevesebb megtakarítást jelentene a cégnek. Ez az összeg máshonnan megtakarítható egy ilyen méretű vállalat gazdálkodásában: a Malévnál ennél jóval nagyobb összegű végkielégítésekre is bőven volt példa az elmúlt években. A hatékonyabb és karcsúbb menedzsment, aminek megteremtése a LESZ álláspontja szerint a jobb működés előfeltétele, ennek a többszörösét hozhatná a tulajdonosoknak.

sztrájk Malév BKV LESZ Kollektív Szerződés
Kapcsolódó cikkek