Cégvilág

Kínai gyártó vinné a Hummert

Befejezik a Hummer gyártását a General Motors közlése szerint. A terepjáró márka eladása előrehaladott állapotban van, a kínai vevő már csak a kormányának jóváhagyására vár.

A detroiti General Motors (GM) tegnap közölte, hogy végleg beszünteti a régóta veszteséges városi terepjárók gyártását. A készletek kitartanak addig, amíg véglegesítik a Hummer előrehaladot eladását - áll a társaság közleményében.

A GM még tavaly októberben hozta meg döntését, miszerint megválik a számára feleslegesség vált márkától A Reuters szerint a vevő kínai Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery vállalat lenne. A társaság 80 százalékot, míg egy hongkongi befektető további 20 százalékot birtokolna.

Az eddig ismert információk szerint a GM nagyjából 150 millió dollárért adta el a szabadidős terepjárókat gyártó részlegét, a korábban remélt 500 millió dolláros bevétellel szemben. A vevőjelölt jelenleg a kínai kormány jóváhagyására vár. Kevin Wale, a GM kínai képviseletének elnöke úgy nyilatkozott a detroiti autószalonon, hogy tárgyalásokat folytattak a kormányzattal, amelyben döntés még nincs, és nem lehet tudni, hogy mi lesz a végeredmény. Az alapvető problémát az jelenti, hogy a vevő nem számít autógyártónak Kínában, ahol szigorúan szabályozzák a belépést a kulcsfontosságúnak számító iparágba.

A délnyugat-kínai Csengtu városából irányított Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery cég profiljáról korábban azt írta a The Wall Street Journal című gazdasági lap, hogy szinte mindent előállít az építkezési gépektől kezdve a billenős járműveken át az autópálya- és hídelemekig. A magánkézben levő vállalat erőteljes növekedést ért el az utóbbi években hazai cégek felvásárlásával. A Hummer modelleket egyetlen üzemben, a Louisiana állambeli Shreveportban gyártják. A GM szerdai közleménye szerint bizonytalan, hogy lesz-e szükség elbocsátásokra a 700 embert foglalkoztató gyárban a leállás miatt.

eladás GM general motor Hummer
Kapcsolódó cikkek