Cégvilág

Ma fény derülhet az Apple nagy titkára

Az Apple az elemzők szerint ma végre bemutatja tábla pc-jét, amely kapcsán hónapok óta folynak a találgatások.

Az Apple még mindig nem fedte fel a kártyáit, hiszen a mára meghirdetett sajtóeseményen megfogalmazásuk szerint egy "érdekes új terméket" mutatnak be. Vagyis még most sem hangzott el, hogy az almás vállalat előáll a régóta várt tábla pc-vel. Ennek ellenére az PC World, a Washington Post és az AP is arra tippel, hogy ma lehull a lepel.

Mint hogy hivatalos információ továbbra sem áll rendelkezésre, még mindig sok a kérdés az új számítógép kapcsán. Így a szakértők az árat sem tudták pontosan megbecsülni: a tábla ára 400 és 100 dollár között mozoghat, a legegyszerűbb iPod Touch és a belépő Mac között. A legvalószínűbb a 750 dolláros ár a Sanford C. Bernstein & Co elemzője szerint. Toni Sacconaghi a Business Weeknek úgy nyilatkozott: az Apple akár 3 millió darabot is eladhat az első évben. A cég várhatóan mobilszolgáltatókon keresztül értékesíti majd a modellt, amelynek ára így 500 dollárra csökkenhet, megnövelve ezzel a kezdeti igényt.

Az iparági elemzők szerint a gép 10,6 hüvelykes kijelzővel rendelkezik majd és tévézésre, internetezésre és könyvolvasásra lesz alkalmas. A kijelző méretéről egyébként azért áll rendelkezésre információ, mert az Apple a tajvani Foxconnhoz helyezte ki a gyártást, a cég pedig kiszivárogtatta, hogy az Apple-nek készít képernyőket. A szakértők úgy vélik, hogy a PC-hez nem kapcsolódik egér vagy billentyűzet, a nagy iPhone-ra emlékeztető készülék érintőképernyővel vezérelhető.

Az Apple bemutatója a szakértők szerint boríthatja a teljes piacot. A legnagyobb méretű tablet pc-k, az úgynevezett convertible kategória, ahol tulajdonképpen egy notebook rendelkezik érintőképernyővel. A kijelzőt el lehet fordítani, és így bezárva kényelmesen használható a tablet pc-ként. Az ilyen gépek teljes értékű notebook-nak számítanak, optikai meghajtóval is rendelkeznek. Ezzel szemben az úgynevezett slate tablet pc-k már csak az érintőképernyő segítségével vezérelhetőek és optikai meghajtót sem tartalmaznak. Teljesítményük jóval kisebb egy notebooktól, előnyt kizárólag a méret és súly terén élveznek.

Ebben a kategóriában azonban csak néhány készülék van a piacon, mint a Fujitsu Stylistic ST5112, vagy a Motion Computing LE1700. A kategória elterjedését eddig erősen gátat szabtak a 2000 dollár feletti árak, ami tekintve az alacsony kapacitású tárhelyet, az optikai meghajtó hiányát, a lassú processzort, meglehetősen borsosnak mondható. Az Apple-nél viszont úgy gondolják, a tablet pc egy kisebb notebook (subnotebook) vagy egy netbook alternatívája is lehet.

netbook tablet Apple tábla notebook iPhone PC
Kapcsolódó cikkek