Cégvilág

Műveseháború - A világelső kiszállna, az OEP fizeti a cechet

A világ legnagyobb dializáló (művesekezelést végző) cége, a Fresenius Medical Care ki akar szállni a szegedi egyetemen öt éve végzett szolgáltatásból.

Zoltán György ügyvezető igazgatónak kétszeresen elege lett: 463 millió forinttal tartozik cégének az egyetem, és immár négy éve pereskednie kell a klinikán jelen lévő másik művese-szolgáltató jogelődjével – mondja. Ám a január közepére kezdeményezett igazgatótanácsi ülés sikertelen volt, ezért tegnap késő délután ültek tárgyalóasztalhoz a felek.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár lapunkkal közölte: a betegek nem maradnak ellátatlanul, a kezelésekhez szükséges financiális forrást folyamatosan biztosítják.

Alultáplált betegek, egészséges alultápláltak - Konferencia A táplálásterápia jelentősége a betegek gyógyulásában
2010. 02. 25.

A történet 1992-ig nyúlik vissza. Az egyetem először akkor kötött szerződést a krónikus vesebetegek kezelésére egy izraeli céggel, akkor ugyanis nagyon szegényes volt itthon e betegek ellátása.

Az izraeliek azonban átadták a feladatot a Gambro művese-szolgáltatónak. 2004-ben a Szegedi Orvostudományi Egyetem az akut vesebetegek kezelésére is pályázatot írt ki. Az értékelést végző külső cég a Freseniust hirdette ki győztesnek – avat a vesevilág titkaiba Ábrahám György, a vesekezelések szakmai felügyeletét ellátó egyetemi belklinika professzora. A döntés miatt azonban a bírósághoz fordult a Gambro, az eljárás – annak ellenére, hogy eladta műveseüzletágát a Diaverum Hungary Kft.-nek – ma is tart.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Diaverum szegedi egyetem vesebeteg fresenius művese dializál
Kapcsolódó cikkek