Cégvilág

Növekedtek a globális PC-eladások

Teljesítmény. Világszerte 5,2 százalékkal több, 306 millió személyi számítógépet (PC) adtak el 2009-ben, mint egy évvel korábban – áll a Gartner informatikai piackutató társaság tegnap közzétett felmérésében. Az eladásokat a legutolsó negyedév kiemelkedő teljesítménye húzta fel: 2008 hasonló időszakához képest 22,1 százalékkal több, 90 millió egységet meghaladó mennyiséget értékesítettek, ezzel az elmúlt hét év legjobb negyedévét produkálta a piac.

A kutatócég aláhúzta: az eredmények azért lehettek ilyen kimagaslók, mert az előző évben hatalmasat esett a piac a gazdasági válság miatt. Az előzetes adatok mindenképpen az eddig gyengélkedő PC-piac felépülését mutatják – véli Mikako Kitagava, a Gartner vezető elemzője.

A piackutató összeállítása szerint az eladásokat tekintve a legnagyobb gyártó továbbra is az amerikai Hewlett-Packard, amely éves szinten 11,3 százalékkal növelve értékesítését, 59 millió PC-t adott el tavaly. A tajvani Acer 29,4 százalékkal, 40 millió darabra növelte tavalyi eladásait, ezzel feljött a második helyre. A harmadik helyen a szintén amerikai Dell végzett, amely 9,1 százalékos visszaesést követően 37 millió gépet adott el.
A Gartner kutatói ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a további bővülés egyáltalán nem biztos, az idén ugyanis jelentős drágulás indulhat a piacon. VG

pc eladás IT
Kapcsolódó cikkek