Cégvilág

Összefoghatnak a Kit Kat és a Kinder tojás gyártói

Warren Buffett bejelentése után, miszerint a Kraft élelmiszeripari konszernt nem engedi túlfizetni a Cadbury csokoládévállalatért, tegnap újabb fordulatot vett a csokiháború.

A brit céltársaság menedzsmentje két lehetséges „fehér lovag” befektetőt is megpróbál megnyerni, hogy vegyék meg inkább ők a brit édesipari céget. A Kit-Kat csokit gyártó amerikai Hershey és a Kinder tojásról ismert Ferrero közös megbeszélésekbe kezdtek egy, a Cadbury-menedzsment támogatását élvező felvásárlási ellenajánlatról.

Mint ismeretes, Warren Buffett, aki 9,4%-os részvénycsomagjával a Kraft legnagyobb befektetője, kedden sajtóközleményben jelezte, hogy magasnak tartja a Cadbury-ért ajánlott vételárat, ha az amerikai élelmiszercég alulárazott részvényeivel akar fizetni. Buffett bejelentésére a Cadbury árfolyama lefelé, a Krafté felfelé mozdult, jelezve, hogy a piaci résztvevők alacsonyabb felvásárlási árral kezdtek kalkulálni.

Préda István, az itthon felvásárlásokat és cégeladásokat szervező MB Partners Zrt. vezetője szerint a Cadbury menedzsmentje valójában nem a részvényeseit, hanem saját pozícióit védi. A Cadbury szóvivője nyilatkozatban utalt arra, hogy a Kraft „fillérekért” jutna hozzá a patinás brit csokicéghez, miközben kevésbé ért annak üzletéhez, mint a csokoládégyártásra fókuszáló amerikai és olasz riválisai. Préda úgy látja, hogy a Kraft nagyobb tőkeerőt és komoly értékesítési szinergiákat hozna a házasságba, de a cég karizmatikus vezére, Irene Rosenfeld minden bizonnyal azonnal menesztené az ajánlatát ellenző Cadbury-vezetést. A Cadbury által becsalogatott befektetők mellett ugyanakkor a helyén maradhatna a társaság menedzsmentje.

A magyar szakember szerint az az érvelés is sántít, hogy a Kraftnak történő értékesítés esetén a befektetők elkótyavetyélnék a brit csokirészvényeket. Rosenfeld asszony felvásárlási szándékának szeptember 7-i bejelentésekor a Cadbury részvényárfolyama közel 50 százalékkal emelkedett, és azóta is ezen a szinten mozog. Ha a felvásárlás meghiúsul, akkor a brit cég részvényesei 2010-ben jelentős árfolyamveszteséget szenvednének el. Ez utóbbinak azonban kevés az esélye, mert a Hersey és a Ferrero lényegesen kisebb cégek lévén nehezen fogják összekaparni a 17 milliárd dolláros vételárat. A Cadbury-t kontrolláló befektetési alapok pedig nem engedhetik meg, hogy elpasszolják a Kraft ajánlatát – tette hozzá Préda.

Kinder Tojás Warren Buffet Kit Kat Cadburry kraft
Kapcsolódó cikkek