Cégvilág

Rekord év után visszaesést vár az Airbus

Tavaly a várakozásokat felülmúló eladásokat és bevételeket produkált a repülőgép piacon a francia Airbus vállalat, azonban az idei évet még nem látják ilyen fényesen a vállalatnál – jelentette be sajtótájékoztatóján Tom Enders vezérigazgató a spanyolországi Sevillában.

Megtartotta vezető pozícióját a repülőgép piacon az Airbus a vállalat mai beszámolója szerint – számolt be a Reuters. Tom Enders a vállalat vezérigazgatója elmondta, hogy a francia EADS érdekeltségébe tartozó vállalat tavaly rekordnak számító 498 repülőgépet értékesített, valamint 271 gépre szóló– az egy évvel korábbit 5 százalékkal meghaladó – megrendelésével.

A teljesítménnyel a gyártó egyértelműen felülmúlta előzetes üzleti terveit, valamint a legfőbb konkurensnek számító Boeing társaságot is maga mögött tartotta. Az Airbus jelenlegi piaci részesedése a 100 ülés feletti repülőgépek piacán 54 százalékos, a vállalat teljes rendelésállománya pedig meghaladja a 437 milliárd dollárt. Pár napja a török légitársaság 20 Airbus repülőgép megrendelését jelentette be a következő két évben.

A társaság vezetése a jó hírek közlése után azonnal jelezte, hogy a cég lendülete az idén nagy valószínűség szerint már nem tart ki, idén kevesebb gépre kaphatnak megrendelést. Tom Enders hozzátette azonban, hogy a cég szeretné fenntartani az elmúlt két év teljesítményét az idei évre is. A vezető elmondása szerint realitása annak lehet, hogy a piac 2012-ben indulhat újra növekedésnek, ekkor regisztrálhatnak ismét bővülést a megrendelések számában.

Az Airbus egyik legfontosabb projektje, az A400M katonai repülőgép fejlesztése és gyártása az elmúlt napokban komoly bajba került. A gép december megtartott próbarepülésee sem sokat lendítettek a programon, legalábbis erre utalt az a hír, hogy az Airbus beszüntetné a számára veszteséges A400M programot, a fejlesztés igényelt erőforrást pedig a polgári szekcióhoz, az A350XWB megalkotásához csoportosítja át, amennyiben nem sikerül megegyezniük a fejlesztő országokkal január 31-ig. A cég vezetője ezt ma megerősítette: arra kérte a közreműködő országok kormányit, hogy „nyúljanak a zsebükbe”, ha fontos számukra, ugyanis a cég életben maradása függ a projekttől.

Airbus tom enders a400m repülőgép eladások bevétel
Kapcsolódó cikkek