Cégvilág

A jó híreknek sem tud örülni a Toyota

A világ legnagyobb autógyára 1,7 milliárd dolláros profitot jelentett a tavalyi év utolsó negyedévére és a pénzügyi évre vonatkozó kilátásait is javította, de ez is kevés volt az örömhöz a több milliós visszahívás közepette.

A Toyota az 1,7 milliárd dolláros negyedik negyedéves profit mellett jelentősen felfelé módosította a teljes pénzügyi év kilátásait is. Eszerint a japán autógyár 880 millió dolláros nyereségre számít a március végével záruló pénzügyi évben, szemben a korábban prognosztizált 2,2 milliárd dolláros mínusszal.

Október és december között a vállalat 2,07 millió gépkocsit értékesített, ez az autóipar nehézségei ellenére is 227 ezres növekedés az előző év azonos időszakához képest. Az üzemi eredmény minden régióban javult.

Ugyanakkor a CNN megfogalmazása szerint a pozitív jelenés sem vidította fel különösebben a céget, amely saját számításai szerint 2 milliárd dollárt veszít majd a tömeges visszahívások miatt. Ennek megfelelően a cég részvényeinek árfolyama 5 százalékot zuhant a bejelentés előtt, a Toyota papírok értéke ebben az évben eddig 12 százalékot veszített értékéből.

A Toyota nyolc modellt hív vissza világszerte a gázpedál hibája miatt, köztük a népszerűségi listák élén szereplő Camryt és Corollát. A visszahívás bejelentésével párhuzamosan leállították az érintett típusok gyártását az Egyesült Államokban. A problémát tetézte, hogy a tegnapi hírek szerint a Prius új verziójával kapcsolatban is gondok merültek fel: eddig több mint száz panasz érkezett az autó fékhibája miatt.

Corolla eredmény profit visszahív Toyota jelentés Camry
Kapcsolódó cikkek