Cégvilág

BKV: Mesterházy, Zelenák és Regőczi őrizetben

Három új gyanúsítottja van a BKV-botránynak. A BRFK nyomozói hűtlen kezelés gyanújával hallgatták ki Tóthfalusi Györgyöt, a BKV igazgatóságának SZDSZ-es elnökét, Mesterházy Ernőt, Demszky Gábor főtanácsadóját, és M. Lászlót, egy kommunikációs cég vezetőjét.

2010. február 3-án 6 személlyel szemben közölt újabb gyanúsítást a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Főosztálya a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt-vel kapcsolatos büntetőeljárás során.

 Az eljárás adatai szerint R. Miklós megalapozottan gyanúsítható, hogy mint a BKV egykori értékesítési és kommunikációs vezérigazgató-helyettese, Z. Tibor mint a BKV egykori főosztályvezetője a társaság veszteséges működése ellenére a vagyonkezelési kötelezettségük megszegésével a BKV nevében szükségtelen és indokolatlan kommunikációs szolgáltatások igénybevételére vonatkozó vállalkozói és megbízási szerződéseket kötöttek illetve igazoltak különböző teljesítéseket - olvasható a rendőrség honlapján.

R. Miklóst hűtlen kezelés bűntett elkövetése, Z. Tibort bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés bűntett elkövetése megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki a nyomozók. R. Miklós tevékenységével 12 cég vonatkozásában mintegy 81 millió forint, Z. Tibor 6 cég vonatkozásában több mint 30 millió forint vagyoni hátrányt okozott a közlekedési társaságnak.

A nyomozók ismételten gyanúsítottként hallgatták ki H. Évát, felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés bűntett elkövetése megalapozott gyanúja miatt. A nyomozás adatai szerint a nő szándékosan rábírta a BKV vagyonkezelési kötelezettséggel rendelkező vezetőit, hogy kötelességüket megszegve a társaság veszteséges működésével össze nem egyeztethető, szükségtelen és indokolatlan szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szerződéseket kössenek. A nő tevékenységével 12 cég vonatkozásában mintegy 81 millió forint vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak.

A délelőtt folyamán a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki M. Lászlót, bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés elkövetése megalapozott gyanúja miatt. A férfi egy kommunikációs betéti társaság vezetőjeként szándékosan segítséget nyújtott a BKV vezetőinek vagyonkezelési kötelezettségük megszegésében, ezzel mintegy 27 millió forint vagyoni hátrányt okozva a közlekedési társaságnak.

 A nyomozók T. Györgyöt szintén gyanúsítottként hallgatták ki felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés bűntett elkövetése megalapozott gyanúja miatt. A férfi a BKV igazgatóságának egykori elnökeként a társaság veszteséges működése ellenére a BKV vagyonkezelési kötelezettséggel rendelkező vezetőit szándékosan rábírta arra, hogy megszegjék kötelezettségüket. A nyomozók a férfi városházán lévő irodájában házkutatást hajtanak végre.

 Felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés elkövetése megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki a gazdaságvédelmi nyomozók M. Ernőt, aki a főváros főtanácsadójaként a fentiekhez hasonlóan szándékosan rábírta a BKV vezetőit, hogy vagyonkezelési kötelezettségüket megszegve, indokolatlan és szükségtelen szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szerződések megkötésével kötelezettségüket megszegjék.

 A gyanúsítotti kihallgatások véget értek, H. Éva, M. László, T. György szabadlábon védekezhetnek az eljárás további részében. R. Miklóst, Z. Tibort valamint M. Ernőt a nyomozók őrizetbe vették, a Budapesti Rendőr-főkapitányság előterjesztést tesz a Fővárosi Főügyészség felé a három férfi előzetes letartóztatásának indítványozására.

 A nyomozók a mai napon a gyanúsítottak lakásán, illetve irodáiban tartott házkutatások során több tanácsadói szerződést, BKV-val kapcsolatos dokumentumot, illetve számítógépeket foglaltak le.

 

rendőrség BKV nyomozók korrupció
Kapcsolódó cikkek