Cégvilág

Egyelőre állják a cechet a patikák

A nyilvánosság előtt folyó üzengetés helyett levelet ír e héten Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) főigazgatójának. Azt szeretné tudni, hogy pontosan hány patika mekkora összeggel tartozik az EKI-nek a H1N1-vakcinákért.

Kárpáti Zsuzsanna, az EKI főigazgatója a múlt héten közölte: december végéig 74 millió forint volt az oltópontok és a gyógyszertárak lejárt határidejű számlája. Az intézet ugyanis 718 ezer adag térítéses vakcinát szállított ki, és körülbelül 705 millió forint értékben állított ki számlát. Az év végéig 385 millió értékű kiegyenlítés történt, és 245 millió a még határidőn belüli kinnlevőség.

Horváth Tamás lapunknak úgy fogalmazott: furcsa az EKI hirtelen megnyilvánulása, hiszen az októberi és novemberi számlák nagy részét csak január közepén küldte el a patikáknak, simán feladott levélben. Tehát két hónappal a tényleges kiszállítások után.

Alultáplált betegek, egészséges alultápláltak - Konferencia
A táplálásterápia jelentősége a betegek gyógyulásában
2010. 02. 25.

A gyógyszertárak természetesen kifizetik az EKI-vel szembeni tartozásaikat is, ha hozzájutnak az OEP-től a tb-támogatással kiadott gyógyszerek ellenértékéhez. Az elnök szerint méltatlan lenne késedelmi kamat felszámolása. Ugyanakkor azt is sérelmezi, hogy a megállapodástól eltérően nem gyűjti be az EKI azt az oltóanyag-mennyiséget, amelyet a járvány kitörésekor induló készletként szállíttatott ki számukra az egészségügyi tárca. Az egyik Békés megyei gyógyszertártól például azt kérték, hogy ők vigyék azt vissza a piliscsabai raktárba.

Apadóban

Egyelőre csökken az új influenzás fertőzések száma: az év végi húszezer helyett legutóbb csak 14 ezren betegedtek meg egy hét alatt.

Falus Ferenc tiszti főorvos azonban arra int: valószínűleg újabb fertőzési hullámmal kell számolni a közeljövőben.

Falus Ferenc tiszti főorvos azonban arra int: valószínűleg újabb fertőzési hullámmal kell számolni a közeljövőben. -->

vakcina H1N1 EKI patika
Kapcsolódó cikkek