Cégvilág

Egyszerűbb lett a PB-gáztartályok telepítése

Januártól pár napra rövidült a propán-bután-gáztartályok telepítési ideje, így szinte azonnal működésbe állíthatóak a gázüzemű rendszerek. Ezzel az alternatív energiaforrással pótolni lehet a földgázellátás problémáit. Magyarországon jelenleg évi 170 ezer tonna pb-gázt használnak el az ipari felhasználók és mellettük félmillió háztartás.

Egy bonyolult és hosszadalmas eljárást rövidített és egyszerűsített le jelentősen a januárban életbe lépett kormányrendelet (273/2009.), amely 13 köbméteres összes tartályméretig előzetes bányahatósági engedély nélkül is lehetővé teszi a gáztartályok telepítését az arra jogosítványt szerző gázforgalmazó vállalatoknak.

A gyorsított eljárást lehetővé tevő engedélyt eddig egyedüliként megszerző Prímagáz üzemeltetési igazgatója szerint a jogszabály-módosítás eredményeként a telepítés átfutási ideje 2-3 napra csökkent, de sürgős esetben akár másnapra is használatba állítható a tartályos gáz. Kirilly Tamás hangsúlyozta, a cég telepítésenként jelentős adminisztrációt, valamint az engedélyek kettős benyújtásának felesleges eljárást is megspórolja, így az új szabályozás mindenképpen jótékonyan hat a kihelyezés költségeire, és az eljárás közelíti Európa legtöbb államában már régebben alkalmazott gyakorlatát.

Jelenleg Magyarországon csak a Prímagáz közel 7 000 telepített tartállyal rendelkezik. A tartályok mérete változatos: a családi házaknál 3-5; a terményszárítók, üzemek esetén 25; nagyvállalatoknál 50-100 köbmétereseket építenek ki. A cég az országban évente 600 új gáztartályt telepít és bővít, amelyeket főként a kisipari, a közszolgálati (oktatási intézmények, önkormányzatok) és a háztartási felhasználók vesznek igénybe.

 

gáztartály Primagáz PB
Kapcsolódó cikkek